Беатифікація Апостола Казахстану, який походить з Бердичева
  • Суб, 12/09/2015 - 11:06

Отець Владислав Буковінський – католицький священик, що був репресований у добу СРСР. Народився у Бердичеві, був охрещений у парафії св. Варвари, але за волею Божого Провидіння став Апостолом Казахстану.

Беатифікаційний процес розпочався 19 червня 2006 року у Кракові, на прохання єпископа Караганди у Казахстані. Отець Владислав Буковінський, який після війни з відданістю був душпастирем серед тих, хто був засланий у радянський Казахстан, з Краковом був пов'язаний  роками навчання, отриманими тут священицькими свяченнями і першим етапом душпастирського служіння.

«Я радий, що постать цього священика-богатиря не йде у забуття. (…) Дякую Богу, що я міг з ним особисто познайомитись, надихатись його свідченням і підтримувати у будь-який можливий на той час спосіб», - написав у 2004 році Йоан Павло ІІ у листі до кардинала Франчішка Махарського.

У січні поточного року у Римі було проголошено декрет про героїчність чеснот Слуги Божого. На разі тривають дослідження чуда, який мав статися за заступництвом Апостола Казахстану, як називали о. Буковінського. Майже десять років тому 35-річний поляк з Караганди пережив інсульт. Йому загрожувала смерть. Разом із родиною молився про зцілення, просячи за заступництвом Слуги Божого. У результаті він повернувся до здоров`я, що дуже здивувало лікарів.          

«Чудеса завжди досліджуються в три етапи, комісією лікарів, теологів та єпископів і кардиналів. Комісія лікарів вже закінчила свою роботу і прийняла позитивне рішення. У вересні збереться комісія теологів. Їх висновок, разом із висновком лікарів будуть передані комісії єпископів та кардиналів. Висновки останньої будуть на столі у Святішого Отця, який прийме остаточне рішення у справі беатифікації», - пояснює отець Анджей Скоубер, референт у канонізацій них справах Краківської архідієцезії.