Беатифікація Шандора Іштвана
  • Суб, 19/10/2013 - 02:25

19 жовтня 2013 р. у центрі Будапешта відбудеться беатифікація брата Іштвана Шандора, салезіанина, вихователя молоді, який після вдалої втечі на Захід повернувся в країну, знаючи про смертельну небезпеку.

Блаженний походив з м.Чолнок, там же закінчив школу, а подальшу освіту здобував у профучилищі „Clarisseum”, яке провадили салезіяни в Будапешті. Під час навчання він розпізнав своє покликання, потім став лідером місцевої молоді і главою католицького робітничого товариства.

У 1942 році був призваний в армію, служив радіотелеграфістом, під кінець війни потрапив до американського полону, а потім повернуся до Будапешту. У „Clarisseum” Шандор проводив заняття з друкарства, також опікувався молоддю з місцевого притулку і сиротинця. Політичній поліції - Службі Державної Безпеки, не сподобалась його активність, тому з 1949 року за ним велось постійне спостереження. Ситуація ще погіршилась, коли у 1950 році комуністична влада ліквідувала всі монаші згромадження  в Угорщині.

Незважаючи на попередження, брат Іштван продовжував підпільно катехезувати, збирати молодь на молитви по приватних помешканнях, на спільні виїзди. У 1951 році отримав попередження про те, що буде заарештований. Після консультацій з настоятелями Іштван вирішив покинути країну. Але щойно він перейшов кордон, його охопили закиди сумління за те, що залишив на призволяще своїх підопічних. Тому блаженний вирішує повернутись до Будапешту, де під псевдонімом Стефан Кіш працює на хімічному заводі.

Служба безпеки вийшла на слід Іштвана, коли той намагався встановити контакт зі своїми підопічними. У липні 1952 року його арештували, провели брутальне слідство і допити, але Шандор не видав жодного імені. Восени того ж року перед військовим судом відбувся процес брата Іштвана Шандора та ще 15 молодих людей з його середовища, в результаті якого салезіанина повісили 8 червня 1953 року. Тіла брата так і не видали родині.

У травні 2006 року розпочався беатифікаційний процес, а 27 березня 2013 року Папа Франциск підписав беатифікаційний декрет. Оскільки і досі невідомо, де спочиває його тіло, то замість мощей на беатифікації біля вівтаря стоятимуть його листи до мами з татом і малюнок з нагоди річниці шлюбу батьків.

За матеріалами: http://info.wiara.pl