Бельгія: Архиєпископ Жозеф Де Кесель проти евтаназії і абортів у католицьких лікарнях
  • Нед, 03/01/2016 - 22:34

Новий Архиєпископ Брюсселю Жозеф Де Кесель сказав, що католицькі лікарні мають право відмовитися від виконання процедури евтаназії і абортів. Цю заяву зустріли різкою критикою бельгійські ліберальні ЗМІ, які звинуватили ординарія країни в порушенні закону.

«Я розумію, що для тих, хто має світський спосіб життя, це не буде проблемою. Але з погляду моєї віри це не так очевидно, і я б навіть сказав більше: я вважаю, що на інституціональному рівні ми маємо право вирішувати не застосовувати евтаназію і аборти. Я маю на увазі, зокрема, католицькі лікарні», – сказав Архиєпископ Де Кесель в інтерв'ю фламандській щоденній газеті «Het Belang van Limburg».

Слова Архиєпископа критикували, зокрема, проевтаназійні середовища, стверджуючи, що лікарні не можуть працювати згідно з власними моральними поглядами, тому що вони є публічними установами. Тому вони зобов'язані дотримуватися бельгійського законодавства, що дозволяє аборт і евтаназію. Церковні ЗМІ нагадують, однак, що католицькі лікарні на підставі спеціальних законів мають право відмовити у виконанні таких практик.

Прес-секретар бельгійського єпископату о. Томмі Счолтес наголошує, що католицькі установи, навіть якщо вони не дозволяють евтаназію, повністю дотримуються законодавства.