Бельгія: єпископ Люк Ван Лой відмовився від кардинальства
  • Суб, 18/06/2022 - 16:21

Вислужений єпископ бельгійського міста Ґента був у переліку понад вісімдесятирічних достойників, імена яких Папа Франциск назвав наприкінці травня як майбутніх кардиналів. Ієрарх попросив Папу звільнити його від цього призначення, оскільки в минулому належним чином не реагував на випадки зловживань.

Єпископська конференція Бельгії поширила повідомлення про те, що вислужений Єпископ Ґента преосвященний Люк Ван Лой попросив Папу Франциска звільнити його від прийняття кардинальського сану.

Нагадаємо, що після проказування молитви «Царице Неба» в останню неділю травня Святіший Отець оголосив про те, що 27 серпня він проведе консисторію з нагоди введення в сан нових кардиналів, назвавши їхні імена. У цьому переліку, крім шістнадцяти ієрархів, які працюють в Римській Курії чи очолюють дієцезії в різних частинах світу, були також п’ятеро тих, які вже перебувають на спочинку, між якими – вислужений єпископ Ґента.

Це оголошення викликало полеміку в Бельгії, оскільки ієрарха звинувачують у тому, що він не діяв з належною рішучістю в реагуванні на випадки сексуальних зловживань з боку представників духовенства. У заяві, поширеній єпископатом, зазначається, що повідомлення про кардинальське призначення єпископа Ван Лоя викликало як багато позитивних відгуків, так і критику через недостатнє реагування проти зловживань.

«Щоб запобігти тому, щоби постраждалі від цих зловживань зазнали нових ран через введення його до кардинальського сану, преосвященний Ван Лой попросив Папу звільнити його від прийняття цього призначення. Папа Франциск задовольнив його прохання», – читаємо в повідомленні єпископату.