Бельгія: Католицькі університети відтепер готуватимуть імамів
  • Срд, 12/02/2020 - 10:25

Два престижних католицькі університети вперше запропонують програми в Бельгії, щоб допомогти навчати імамів, молитовних лідерів та проповідників в мечетях.

Оголошені наприкінці 2019 р. Програми навчання повстали в результаті роботи офіційної комісії, «розпочатої після нападів ісламістів на Брюссель у 2016 році», повідомляє тижневик The Tablet. Метою є забезпечення майбутніх імамів освітою на рівні університету.

У Бельгії служителі релігії утримуються урядом. Завдяки новим програмам на базі 2 католицьких університетів, це також стане можливим для імамів, оскільки курси будуть визнані державою.

Flanders Today зазначає, що ще однією метою нових програм є «переконати людей з ісламським покликанням вчитися вдома, а не за кордоном».

“Ми будуємо бельгійську програму навчання для служителів ісламської віри, щоб зменшити іноземний вплив”, – пояснив міністр юстиції Бельгії та член Християнських демократів Коен Генс. “Важливо, щоб ми знали, що вони вивчають”.

За повідомленням Flanders Today, програми спрямовані не лише на виховання імамів, але і на підготовку людей до інших ролей в ісламській вірі, таких як радники, пастори та богослови. Мета полягає у тому, щоб переконатися, що їхні релігійні знання супроводжуються усвідомленням законів та соціальних цінностей Бельгії ».

Католицькі університети Левен та Лувен, які запропонували навчання майбутнім імамам, мають однакову історію. У 1968 році через напруженість між голландською та французькомовною частиною було створено два окремих університети. Зараз окремі університети розташовані приблизно на відстані 30 кілометрів.

Як повідомляв Flanders Today, програма навчання складається з двох частин, перша запланована на щонайменше два роки. Під час тієї частини програми, яка відбуватиметься в Левені для тих, хто розмовляє голландською мовою та у Лувені для всіх франкомовних претендентів, студенти відвідуватимуть «курси з права, політології, релігійної психології та соціології, арабської філософії, етики, історії Близького Сходу та Північної Африки».

Під час другого, тривалішого курсу студентам доведеться пройти богословську формацію, “включаючи вивчення Корану та якесь стажування”.

Відповідальним за богословський компонент програми буде новий інститут під назвою AFOR, який створений спільно з урядом та виконавчою владою бельгійських мусульман. 

Президент AFOR Салах Ечаллауї заявив, що задоволений тим, що проєкт, розпочатий у 2016 році, завершився. “Це частина нашого бажання впровадити іслам Бельгії”, – сказав він. «Наше бажання – більше не використовувати імамів з-за кордону. І якщо нам це доведеться робити в майбутньому, ми зможемо вимагати еквівалентності диплому або навіть додаткової підготовки».

Отож, католицькі університети відкривають двері для підготовки імамів в Бельгії, але при цьому закривають їх для католицьких викладачів за пролайф висловлювання.   

Так у 2017 році професор Стефан Мерсьє “поставив під сумнів концепцію” права вибору “і аборт назвав вбивством”. Тоді керівництво католицького університету виступило із заявою підтримки “права жінок на вибір” та відсторонило викладача.