Бельгія – пекло евтаназії в Європі? Шокуюча статистика
  • Срд, 01/02/2023 - 13:43

Бельгія має шанс стати європейським пеклом евтаназії. За останні 6 років близько 150 іноземців приїхали до цієї країни лише для того, щоб завершити свій земний шлях. Дивно, як легко можуть бути змарновані життя людей.

Більшість пацієнтів були вихідцями з Франції і старше 50 років. Більшість із них страждали від прогресуючого неврологічного захворювання, такого як розсіяний склероз або БАС, або перебували на термінальній стадії раку, повідомляє Belga у п’ятницю.

«Це явище стає все більш поширеним, оскільки люди швидше знаходять дорогу в Інтернеті», — каже Вім Дістельманс, професор паліативної медицини (VUB) і член Комісії з евтаназії. «Іноземці, швидше за все, зрозуміють, що вам не обов’язково бути бельгійцем, щоб отримати кваліфікацію», — сказав він Het Nieuwsblad.

Більшість пацієнтів приїжджає з Франції, де паліативна допомога погано регулюється, каже Дістельманс. Проте до Бельгії приїжджає все більше іноземців. Нещодавно Дістельманс зустрівся з хворим на АЛС із Польщі. Іноді пацієнти приїжджають з Великобританії.

Тим не менш, не кожен може подати заяву на евтаназію в Бельгії. Хоча в Бельгії можлива евтаназія при психічних розладах, це не стосується іноземних громадян. «Консенсус полягає в тому, що ми робимо це лише для іноземців із фізичними проблемами», — каже Дістельманс.

Бельгія ратифікувала закон про евтаназію в 2002 році, ставши другою країною в світі після Нідерландів, яка легалізувала евтаназію за певних умов. Закон про евтаназію дозволяє «навмисне припинення життя особою, яка не є зацікавленою особою, на її прохання».

Зокрема, закон передбачає, що пацієнт може вимагати евтаназії, якщо він страждає від постійних, нестерпних фізичних або психічних страждань внаслідок важкої та невиліковної хвороби або після нещасного випадку. Прохання про евтаназію має бути добровільним, свідомим і неодноразовим.

З моменту введення закону в Бельгії щорічно реєструється приблизно 2500 випадків евтаназії.