Бельгійські єпископи підтвердили неприпустимість евтаназії
  • Суб, 27/05/2017 - 09:59

Відповіддю на страждання людей з хронічними психічними розладами повинен бути їх супровід і паліативна терапія, але в жодному разі не відмова від них: про це пишуть бельгійські єпископи, підтверджуючи тверде «ні» Церкви щодо будь-яких форм евтаназії.

У Бельгії евтаназія законна також в разі психічних захворювань.

Прелати беруть участь таким чином у дебатах, викликаних документом, який був недавно опублікований на сайті місцевої громади Братів Милосердя: в ньому повідомляється, що вперше медичні установи цієї конгрегації вводять в перелік своїх послуг летальну ін'єкцію. На сайті стверджується, що евтаназія буде проводитися «тільки в тому випадку, якщо немає іншої можливості й розумної перспективи лікування пацієнта».

Від цієї позиції негайно дистанціювався головний настоятель конгрегації Братів Милосердя брат Рене Стокман. Він назвав вибір конгрегації несумісним з її поглядами і попросив про втручання Бельгійської єпископської конференції.

У заяві, оприлюдненій в понеділок, єпископи Бельгії з похвалою відгукуються про зусилля тих, хто піклується про численних пацієнтів з серйозними психічними захворюваннями. Прелати підкреслюють, що їм відомо, наскільки важко супроводжувати людей в таких складних і безнадійних ситуаціях. Але так само, як і щодо будь-яких інших випадків, евтаназія неприпустима: «Ми знаємо, що психічні страждання можуть бути безмежні, людина може впасти у відчай і опинитися без будь-якої перспективи. Але якраз в такій ситуації необхідно бути поруч і не залишати цих людей. Це має на увазі можливість належної паліативної терапії».

У заяві єпископів стверджується, що питання евтаназії стосується не тільки християн, але і всього суспільства: «Мова йде про основоположні питання: що робить нас людьми? Яка користь від людського суспільства? Що таке справжній прогрес? Чи існують межа і заборона, спочатку поставлені спільноті людей, порушувати які означало б підривати сам фундамент нашої цивілізації?». На завершення документа бельгійські єрархи закликають до «крайньої обережності й до продовження діалогу на цю делікатну тему».