Бенедикт ХVI: славте Бога за Його безмежну "фантазію", з якою Він діє в Церкві та у світі
  • Нед, 30/09/2012 - 00:00

Члени Церкви не повинні відчувати ревнощів, але радіти, коли хтось з їхньої спільноти виконує добрі справи в ім'я Христа, коли робить це з хорошим наміром та з повагою, сказав Бенедикт ХVI до вірян, які 30 вересня прибули до літньої резиденції Римських Понтифіків в Кастель Гандольфо, щоб взяти участь у молитві "Ангел Господній". Папа закликав католиків взаємно цінувати і шанувати себе, прославляючи Господа за Його безмежну "фантазію", з якою Він діє в Церкві та у світі. "Дорогі брати і сестри – вітав вірян Папа – Євангеліє цієї неділі розповідає про одну з тих подій життя Христа, які мають глибоке значення (Мр. 9, 38–41). Справа стосується того факту, що один чоловік, який не належав до групи учнів Ісуса, виганяв демонів в Його ім'я. Апостол Іван, молодий і старанний учень хотів йому заборонити це, але Ісус не дозволив, використавши цю нагоду, щоб повчити своїх учнів, що Бог може робити хороші й навіть великі вчинки також поза їхнім оточенням і що можна співпрацювати на благо Божого Володарства різними способами, навіть пропонуючи горнятко води будь-якому місіонерові. Св. Августин написав з цього приводу: "Так як у католицизмі – тобто в Церкві – можна знайти те, що не є католицьким, так і поза католицизмом може бути щось католицького" (Августин Sul battesimo contro i donatisti: PL 43 , VII, 39, 77). Таким чином члени Церкви не повинні відчувати ревнощів, але радіти, коли хтось з їхніх спільнот виконує добрі справи в ім'я Христа, коли робить це з хорошим наміром і з повагою. Також всередині Церкви іноді може трапитися, що насилу цінується і використовуються, в дусі глибокої єдності, хороші речі, зроблені різними церковними реальностями. Ми завжди маємо бути здатні взаємно цінувати і поважати себе, хвалячи Господа за його нескінченну "фантазію", з якою Він діє в Церкві та у світі.

 

У сьогоднішній Літургії також звучить закид апостола Якова проти нечесних багачів, які надіялися на багатства, які вони накопичили зловживаннями (Як. 5,1–6). У зв'язку з цим Кесар з Арль так заявив в одному зі своїх виступів: "Багатство не може перешкодити хорошій людині, тому що дає його з милостині, а також не може допомогти поганій людині, поки зберігає його жадібно або втрачає витрачаючи його" (Sermoni 35, 4). Слова апостола Якова застерігають перед марним дбанням про матеріальні блага, що є серйозним закликом користуватися ними в перспективі солідарності та загального блага, завжди діючи справедливо і морально, на всіх рівнях.

 

Дорогі друзі, під заступництвом Діви Марії помолимося, щоб ми змогли радіти кожному жесту й ініціативі добра, без заздрощів і ревнощів й мудро використовували земні блага в постійному пошуку вічних благ".

 

Після молитви "Ангел Господній" Папа звернувся із закликом про мир у Демократичній Республіці Конго. Папа висловив свою стурбованість у зв'язку з ситуацією в цій країні, яка також стала цими днями об'єктом уваги ООН. "Я є особливо близьким до біженців, жінок і дітей, які через постійні збройні сутички переживають страждання, насильство і великі недоліки", – сказав Папа. Святіший Отець закликав до мирних шляхів діалогу та охорони багатьох безневинних людей, і щоб щонайшвидше повернути мир, заснований на справедливості, а також відновити братське співжиття в цій країні.

 

За матеріалами:  radiovaticana.org