Бенедикт ХVI: Смерть – болюча, але її не треба боятися
  • Птн, 02/11/2012 - 00:00

2 листопада Католицька Церква відзначає Спогад всіх померлих вірних. З цього приводу Бенедикт ХVI очолив молитву, яка відбулася у Ватиканських садах. Упродовж свого понтифікату Папа неодноразово звертався до теми смерті та її християнського розуміння. Папа говорив, що "позбавлення людини від земних прив’язаностей, безумовно, болюче, але ми не повинні його боятися", тому що воно "не може порушити глибокий зв'язок, який об'єднує нас з Богом".

 

Під час загальної аудієнції 2 листопада 2005 року Бенедикт ХVI звертав увагу на парадокс сучасної людини: з одного боку вона відмовилася від християнської духовності, а з іншого – перед лицем смерті шукає якоїсь паралельної трансцендентності. "Чи сучасна людина все ще очікує життя вічного, чи вважає, що воно належить до міфології?", – запитував Папа. За словами Святішого Отця, в наш час, більш ніж коли-небудь, ми велику увагу приділяємо земним справам, які часто не дають думати про Бога як протагоніста історії та нашого життя.

 

2 листопада 2008 року перед молитвою "Ангел Господній" Папа говорив, що "сьогодні треба євангелізувати реальність смерті та життя, реальність, яка особливо піддається синкретизму". За словами Папи, домінуюча сьогодні ментальність приводить до думки, що після смерті нічого немає. Але той, хто вірить в Христа і Його воскресіння знає, що смерть – "це не кінець, але початок повноти життя. З цієї причини той, хто бачить велику надію в смерті, може також жити повною надією", – відзначав Понтифік.

 

Також про надію і смерть Папа говорив під час загальної аудієнції 2 листопада 2011 року. Згідно зі Святішим Отцем, "людина потребує вічності й усі інші надії для неї занадто короткі й обмежені". "Людина знаходить свій найглибший сенс тільки тоді, коли є з Богом", –  говорив Папа.

 

За матеріалами:  be.radiovaticana.org