Бенедикт XVI до церковних суддів: криза віри привела до кризи шлюбу
  • Нед, 27/01/2013 - 00:00

З приводу інавгурації нового судового року в Трибуналі Римської Роти 26 січня Бенедикт XVI зустрівся з співробітниками цієї установи Святого Престолу.

 

У своєму зверненні до них Папа запропонував своє міркування про деякі аспекти зв'язку між вірою і таїнством шлюбу. Папа підкреслив, що "актуальна криза віри (...) несе з собою також кризу шлюбу, з усіма стражданнями і розрухами, які вона завдає дітям".

 

В першу чергу, Бенедикт XVI нагадав, що, хоча для дійсності таїнства шлюбу між чоловіком і жінкою, їх особиста віра не є першою умовою, тут головну роль відіграє "намірення робити те, що робить Церква", на думку Святішого Отця, неможливо повністю розділяти ці два аспекти. Він закликав церковних суддів глибше розважити над цією проблемою. Інше питання, на яке звернув увагу Папа - це поширене сьогодні скептичне ставлення до здатності людини будувати зв'язки на все життя. Бенедикт XVI зазначив, що нерідко вони вважаються обмеженням для свободи і самореалізації людини. "Частиною ментальності є думка, що людина стає сама собою, залишаючись" незалежною "і входячи в контакт з іншими тільки через відносини, які можна закінчити в будь-який момент", - зауважив Папа. Однак, за його словами, можливість зв'язувати себе нерозривним зв'язком є глибоко людською рисою, а зрозуміти це допомагає віра. У свою чергу, "неприйняття божественної пропозиції, насправді, веде до глибокої нерівноваги в людських відносинах як таких".

 

Третій аспект, на який звернув увагу Бенедикт XVI - це важливість віри для автентичної реалізації "подружнього добра", яке полягає в постійному бажанні добра ближньому - в любові. "Тільки через полум'я любові, Євангеліє не залишається простим словом, але стає життєвою реальністю", - сказав Папа.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va