Бенедикт XVI може стати Доктором Церкви
  • Птн, 03/05/2013 - 14:17

Бенедикт XVI повинен стати Доктором Церкви – пише Бенджамін Вікер на інтернет сторінці американського тижневика „National Catholic Register”. При цьому він попереджає, що його слова можуть бути дещо «передчасними»,  тому що для того, щоб стати Доктором Церкви, спочатку треба стати святим.

 

На думку автора американського видання той факт, що Йосиф Ратцінгер мусів покинути життя академічного викладача, щоб почергово бути: Архиєпископом, префектом Конгрегації науки віри і Папою, можна окреслити «білим мучеництвом», яке він пережив. Бенедикт XVI покинув те, що найбільше любив, щоб зайнятись тим, чого найбільше потребувала Церква.

 

Незважаючи на надлюдський тиск, який створювало вершення папських обов’язків, він не покидав писати, залишаючи духовно-інтелектуальне наслідство, яке тільки зараз ми починаємо цінувати – стверджує Вікер.
Для Доктора Церкви необхідно володіти такими якостями: теологічна глибина і вплив його праць на Церкву, яка може рекомендувати їх як вираз автентичної Традиції. На думку Бенджаміна Вікера, такі якості характеризують принаймні книжку «Ісус з Назарету», а Папа-емерит є автором і багатьох інших численних творів.

 

З нагоди 86-го дня народження Бенедикта XVI кардинал Крістоф Шьонборн сказав: «я не пророк, але переконаний, що теологічна спадщина, яку він нам залишив, зв’язує його на завжди з історією Церкви. Я не вагаюсь поставити його на рівні зі святим Августином, святим Бонавентурою чи блаженним Генрі Ньюменом». Нагадаємо, що  св.Августин і св.Бонавентура є Докторами Церкви.

 

За матеріалами: wiara.pl