Бенедикт XVI опублікував есе про католицько-юдейський діалог
  • Птн, 13/07/2018 - 18:52

В останньому номері міжнародного богословського журналу «Communio» Папа емерит розмірковує про деякі аспекти католицько-юдейського діалогу, які навіть після Другого Ватиканського собору залишаються предметом дискусій. Мова йде про два питання: скасування «теорії заміщення», згідно з якою обраний Богом Ізраїль був замінений Церквою, і тезі про те, що союз між Богом і юдеями ніколи не був розірваний. Обидві лінії, пише Папа Ратцінгер, в загальних рисах вірні, однак вони потребують подальшого критичного доопрацювання, оскільки в багатьох відносинах їм не вистачає точності.

Стаття є поглибленим дослідженням документа, опублікованого в 2015 році Комісією Святійшого Престолу з релігійних зв'язків з юдаїзмом; Папа емерит має намір дати новий напрямок міжрелігійному діалогу в 50-річчя декларації Другого Ватиканського собору «Nostra Aetate» про ставлення Церкви до нехристиянських релігій.

У передмові до статті президент Папської ради зі сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох зазначає: Бенедикт XVI передав йому свою роботу як особисті роздуми, не маючи наміру віддавати її в друк. Але все ж кардинал зміг переконати Папу емерита, і він дозволив опублікувати свою роботу: за словами Курта Коха, роздуми Бенедикта XVI - це важливий внесок «в поглиблення богословського діалогу між Католицькою Церквою і юдаїзмом», який «завжди був близький серцю» Йозефа Ратцінгера.

У своїй роботі Папа емерит критично розглядає нинішні «стандарти» юдейсько-християнського діалогу, так само як богословські дослідження про відносини між юдаїзмом і християнством: ідея про те, що Церква зайняла собою місце Ізраїлю, «ніколи не існувала як така». Навпаки, з християнської точки зору юдаїзм має особливий статус; він зовсім «не одна з інших релігій», але «перебуває в особливому стані, і саме таким повинен бути визнаний Церквою».

Твердження про «ніколи не розірваний союз» між Богом і юдеями сходить до Івана Павла II і сьогодні є частиною звичайної інтерпретації юдаїзму з точки зору християнства. За словами Бенедикта XVI, ця теза «повинна вважатися принципово правильною», проте в деталях вона має потребу в багатьох роз'ясненнях і поглибленні.

«Формула 'ніколи не розірваний союз', безсумнівно, надала велику допомогу на першому етапі нового діалогу між юдеями і християнами, - пише на закінчення Папа емерит, - проте в довгостроковій перспективі вона не зможе висловити досить адекватним чином велич того, чим це є насправді".