Бенедикт XVI - Папа екуменізму і поглиблення міжрелігійних відносин
  • Птн, 22/02/2013 - 10:33

Екуменічна діяльність була одним з найважливіших аспектів Понтифікату Бенедикта XVI. За майже 8 років свого служіння на Престолі св. Петра Папа прагнув поглибити діалог із представниками інших християнських конфесій та вчинив декілька великих кроків у цьому напрямку. Під час візиту в Стамбул Бенедикт XVI зустрічався з екуменічним Патріархом Варфоломієм І, а потім неодноразово  приймав його в Римі. Він докладав зусиль з розвитку більш динамічних взаємин з Російською Православною Церквою. До того ж саме Бенедикт XVI став першим в історії Папою, який відвідав августинський монастир в Ерфурці, в якому колись жив Мартін Лютер.

Перемагаючи труднощі та непорозуміння, Бенедикт XVI докладав величезних зусиль для встановлення діалогу із представниками інших релігій, насамперед мусульманами. Одна з цитат про іслам, використана під час лекції в Регенсбургському університеті у вересні 2006 р., викликала негативну реакцію в мусульманському світі. За кілька днів Бенедикт XVI пояснив свої наміри: "Моє прохання було абсолютно протилежним: спираючись на те позитивне, що потім сказав Мануїл II, на дуже гарні слова про розважливість, яка повинна керувати передачею віри, я хотів пояснити, що не розум і насильство, але релігія й розум йдуть поруч", – пояснив Папа.

Ці слова не залишилися непочутими в ісламському світі. За деякий час 38 релігійних ісламських лідерів, кількість яких потім зросла до 216, підписали відкритий лист до Папи, в якому висловили своє прагнення сприяти добрим взаєминам між християнами і мусульманами. Підтвердженням цього взаємного бажання став візит Бенедикта XVI в знамениту Блакитну мечеть у Стамбулі.

Не менш значні досягнення були зроблені в розвитку діалогу з юдаїзмом. Бенедикт XVI став першим в історії Папою, який відвідав синагогу в Німеччині.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va