Бенедикт XVI після смерті товариша: «Сподіваюсь, що скоро приєднаюсь до нього»
  • Срд, 20/10/2021 - 12:08

У зворушливому листі Папа-емерит Бенедикт XVI висловив співчуття з приводу смерті австрійського монаха та історика Церкви о. Герхарда Вінклера. «Звістка про смерть о. Вінклера глибоко мене заторкнула»,- написав Бенедикт XVI в листі до абата Райнхольда Дессла, який опублікувало цистеріанське абатство Вільгерінга.

«Серед усіх колег і приятелів він був для мене найближчим. Його спокій та глибока віра завжди захоплювали мене. Тепер він прибув у засвіти, де - я переконаний - вже багато приятелів чекали на нього. Сподіваюсь, що скоро приєднаюсь до них», - написав Папа-емерит в листі, датованому 2 жовтня.

О. Герхард Вінклер помер 22 вересня 2021 року,  у віці 91 року. Цистеріанець з Вільгерінгу викладав історію Церкви в Зальцбургу від 1983 року, аж поки не пішов на пенсію в 1999 році. До того, в 1974-1983 рр. був професором середньовічної та сучасної історії Церкви в Університеті Ратизбону. Йозеф Ратцінґер також викладав там від 1969 р. аж до часу, коли в 1977 р. був номінований Архиєпископом Мюнхена.

Одним із визначних досягнень Вінклера є публікація 10-томного видання зібраних творів Бернарда Клервоського в перекладі з латини на німецьку мову. Бенедикт XVI багаторазово цитував їх у своїй енцикліці «Spe salvi», опублікованій у 2007 році.

О. Вінклер, котрий до початку наукової кар’єри працював вчителем у школі граматики у Вільгерінгу та був вікарієм на парафії абатства, до пізньої старості залишався близько до цієї місцевості і регулярно відправляв там богослужіння. Впродовж останніх років життя проживав у Рудієргаймі у Сестер милосердя Святого Хреста в Лінці. Його могила знаходиться на монашому цвинтарі в абатстві Вільгерінг поблизу Лінцу.