Бенедикт XVI після відставки не буде втручатися у керівництво Церквою, – спеціальний коментар італійського експерта для «Католицького Оглядача»
  • Срд, 13/02/2013 - 19:25

Відомий італійський релігієзнавець та дослідник вчення Бенедикта XVI Массімо Інтровіньє погодився прокоментувати для «Католицького Оглядача» відставку Святішого Отця.

 

«Думаю, що хоч і короткий, понтифікат Папи Бенедикта XVI буде згадуватися за надзвичайною інтенсивністю його вчення. Саме цей Папа зробив багато для Вчительського Уряду Церкви,  застосуванням властивої герменевтики до II Ватиканського Собору, визначенням якої є «відновлення тяглості», формулюванням богословських та філософських основ поняття релігійної свободи як передумови свободи на всіх континентах, через відродження теології історії (енцикліка «Spe Salvi») і богословське осмислення сучасної європейської історії як процесу дехристиянізації і руйнування гармонії між вірою і розумом, а також критику секуляризму (розум без віри) і фундаменталізму (віра без розуму) поза межами Європи, розвитку соціальної доктрини Церкви («Caritas in Veritate») та багатьом іншим принципово важливим речам», – вважає Інтровіньє, який у своїй колонці на шпальтах інтернет-видання «La nuova Bussola Quotidiana» («Новий щоденний компас») коментував усі науки Папи, а також написав чимало праць про його вчення.

 

Щодо закидів ЗМІ, що Папа перед зреченням з престолу призначив «своїх» кардиналів, щоб впливати на вибір свого наступника, Массімо Інтровіньє зазначив, що «це нормальна річ: усі папи призначають своїх наступників, а у випадку Папи Бенедикта XVI, якби все було так тривіально і він хотів впливати на перебіг виборів, то міг би призначити значно більше тих, кого зараховують до прихильників його курсу». Ватиканський експерт також виключив можливість «апокаліптичного» розвитку подій у сенсі відповідності до псевдопророцтв і їхнього трактування. 

 

«Прогнози щодо нового кандидата я сприймаю з дискомфортом через політичні спекуляції та парі, бо я вірю Святому Духові. Звичайно, новий Папа буде мусіти фізично і психологічно налаштуватися на дуже важкі завдання, які випливають з тої лінії, яку провадив теперішній Святіший Отець», – каже Інтровіньє.

 

Водночас щодо майбутнього нинішнього Святішого Отця можна впевнено твердити, що «Бенедикт XVI буде багато писати, але на теми богослов'я і біблійної екзегези, не втручаючись у керівництво Церквою свого наступника», – вважає Массімо Інтровіньє.

 

Довідка «Католицького Оглядача»:

Массімо Інтровіньє – відомий італійський дослідник соціології та релігії, віце-директор Католицького Альянсу, асоціації, специфічним завданням якої є вивчення і поширення соціального вчення Церкви, директор Міжнародного Центру з вивчення новітніх релігій (CESNUR). Він також є членом «Організації з безпеки і співпраці в Європі», яка бореться проти расизму, ксенофобії, дискримінації християн і представників інших релігій. Автор понад сорока книг, одна з яких: «Ти – Петро. Бенедикт XVI проти диктатури релятивізму» (2011), мета якої звернути увагу на вчення Бенедикта XVI.