Бенедикт XVI пов’язаний з німецьким видавництвом Herder вже 65 років
  • Птн, 19/11/2021 - 14:33

65 років тому Бенедикт XVI підписав свій перший контракт з німецьким "Herder Verlag". Таким чином 94-річний богослов став найстаршим нинішнім автором видавництва.

Щоб привітати автора із «залізним ювілеєм», глава авторитетного видавництва Мануель Гердер відвідав Папу-емерита у Ватикані.

Контракт, який тоді 29-річний о. Йозеф Ратцінгер підписав 8 листопада 1956 року, стосувався співпраці над виданням Das Lexikon für Theologie und Kirche (Лексикон теології та Церкви). За останні 65 років Гердер опублікував понад 60 праць богослова, які згодом з’явилися у численних перекладах і великими тиражами по всьому світу.

«Його твори залишили слід у нашому видавництві. Доступність його текстів дає інтелектуальне натхнення і духовну глибину», — високо оцінив роботу Бенедикта XVI п. Гердер. Під час візиту видавець передав Папі-емериту богословські праці, які нещодавно були опубліковані в Гердері. «Він засміявся, повеселів і сказав: «Якщо ти приніс стільки книжок, то дай мені час їх прочитати», — розповів видавець після зустрічі.

Бенедикт XVI також був радий отримати копію свого першого видавничого договору. «У науковому плані 1956 рік був для нього багато в чому цікавий. Пізніше, звичайно, час Другого Ватиканського Собору став переломним», – сказав Гердер.

У 1953 році о. Йозеф Ратцінгер отримав ступінь доктора філософії з дисертацією «Народ і дім Божий у вченні св. Августина про Церкву і став викладачем догматики та фундаментальної теології у Фрайзінгу. Через чотири роки отримав габілітацію на основі дисертації «Богослов'я історії в св. Бонавентури і став професором коледжу Фрайзинга. Згодом викладав спочатку в Бонні (1959-1963), потім у Мюнстері (1963-1966), в Тюбінгені (1966-1969) і в Регенсбурзі (1969-77).

У 1962-65 рр. під час Другого Ватиканського Собору о. Ратцінгер був теологічним радником кард. Йозефа Фрінгса, архиєпископ Кельна і президента німецького єпископату. Він працював над остаточним варіантом найважливіших документів Собору. Пізніше він обіймав важливі посади в німецькому єпископаті та в Міжнародній богословській комісії у Ватикані. Весь цей час він був тісно пов'язаний з видавництвом Herder Verlag.