Бенедикт XVI про ідею "одностатевих шлюбів": Ми є свідками деформації сумління
  • Чтв, 16/09/2021 - 10:51

“Концепція “гомосексуальних шлюбів” суперечить усім людським культурам, які наставали одна за одною, а тому означає культурну революцію, що протиставляється всій традиції людства, аж до нині”, – стверджує папа-емерит.  Про це він пише у статті, котра раніше не публікувалася, а сьогодні побачила світ в одному із томів "La Vera Europa Identità e Missione" (Справжня Європа, ідентичність та місія).

Текст Бенедикта XVI є найновішим, пристрасним зверненням до Європи заново відкрити та підтвердити своє справжнє походження та ідентичність, що зробили її великою та становлять зразок краси і гуманізму. Вступ до книги написаний Папою Франциском.

Розділ під назвою “Визнати Божу справедливість щодо завдання, довіреного нам для людства”, який раніше повністю не публікувався, папа-емерит передав у квітні цього року. Бенедикт XVI зазначає, що тема подружжя та сім'ї набула нового виміру, який однозначно не можна ігнорувати. Ми є свідками деформації сумління, яка, вочевидь, глибоко проникла в різні верстви католицького люду. Автор наголошує, що в усі віки, у різних культурах, "факт, що існування людини – як чоловіка і жінки – спрямований на продовження роду” і що “спільність чоловіка і жінки та відкритість на передавання життя визначають сутність того, що називається шлюбом” ніколи не ставилися під сумнів.

На думку Бенедикта XVI, переломним у сучасному світі є момент, коли почали вживати протизаплідні таблетки: коли “в принципі стало можливим розділити плідність і сексуальність”. Ця подія змінила людське сумління, зрівнюючи різні форми сексуальності і тим самим прокладаючи шлях плідності без сексуальності, а отже, і “раціональному сотворенню людини”.

Папа-емерит закликає створити особливий рух "екології людини", який би захищав "людську природу", так само як "екологічний рух відкрив межі того, що можна робити, і визнав би, що "природа" встановлює для нас міру, яку ми не можемо безкарно ігнорувати". Людина також має дану їй “природу”, а її порушення чи заперечення призводить до самознищення, стверджує папа Ратцінґер. Саме про таку ситуацію йдеться у випадку сотворення людини як чоловіка і жінки, і яким нехтують у постулаті так зв. “гомосексуального подружжя”.

На думку Бенедикта XVI, у спробах відірвати продовження роду від подружнього акту жінки та чоловіка можна побачити зв’язок зі схильністю до самогубства як запланованого закінчення свого життя. Він наголошує, що врешті-решт “або людина є сотворінням Бога, є образом Божим, є даром Божим, або людина – продукт, який може сам себе створити”. “Коли хтось відмовляється від ідеї сотворення, то зрікається величі людини, відрікається від того, що нею не можна розпоряджатися, і від її гідності, що ніяким чином не можна планувати. Ми є свідками процесу, в якому людина більше не народжена і не зачата, а трансформована”, – застерігає папа-емерит.