Бенедикт XVI ще раз дає нам урок діалогу
  • Срд, 25/09/2013 - 15:49

Бенедикт XVI вкотре показав нам, як вести діалог з невіруючими – цими словами кардинал Джанфранко Равазі підсумував опублікований учора лист Папи-емерита до італійського пропагатора атеїзму П'єрджорджіо Одіфредді. Бенедикт XVI аналізує в ньому книжку італійського письменника, показуючи, що запропонований ним атеїзм є своєрідною математичною релігією, яка, однак, не може впоратися з такими важливими питаннями людини, як свобода, зло чи любов. У кількох місцях Папа-емерит також дорікає своєму співрозмовникові браком знань, агресивністю і недостатньо продуманими аргументами.

На думку кардинала Равазі, який представляє Ватикан щодня в діалозі з невіруючими у Дворі язичників, Бенедикт XVI показує нам, як треба говорити з невіруючими.

«Це не є діалог журналістського характеру – сказав «Радіо Ватикану» кардинал Равазі. – Папа систематично роздумує над текстом, в якому не бракує теж провокації і досить сумнівних фрагментів. Бенедикт ХVІ дуже докладно розглядає його зміст. Таким чином Папа дає нам урок діалогу. Показує, що не треба боятися виходити людям назустріч, несучи їм мотиви нашої надії і віри. Він нагадує нам, що, з одного боку, протистояння має бути достойним. Для цього Папа відкриває в цій дуже проблематичній книжці позитивні елементи і дискутує щодо аргументів. З іншого боку, у справжньому діалозі треба також чітко показати відмінності, не саркастично, як це робить іноді Одіфредді, але чітко і докладно. Якщо думка співрозмовника заслуговує негативної оцінки, треба про це говорити, не відтягаючи і чітко».

За матеріалами: pl.radiovaticana.va