Бенедикт XVI: Відчуваю, що перебуваю у тіснішому спілкуванні з Богом
  • Втр, 03/11/2015 - 23:03

Кай Дікманн,  головний редактор "Bild Zeitung", розповідає про свій візит до Бенедикта XVI: "Світлий погляд, усмішка, жодної ознаки втоми".

Невеликий покій для прийомів, дерев'яні сходи ведуть на другий поверх. Затишна і яскрава вітальня з білою шкіряною канапою і простим сидінням. Книжкова шафа, що сягає стелі, телевізор з плоским екраном і DVD-плеєром та декілька ікон на стінах. Журнальний столик і фортепіано з чорно-білою фотографією його брата Георга.

Історія, якою Кай Дікманн, головний редактор "Bild Zeitung", хоче поділитися з його читачами є дуже знайомою; "Зустріч з нашим Папою Бенедиктом XVI через два роки після його відставки". Цей прикметник "наш" неможливо не зауважити. Він підсилює почуття гордості, виражене майже десять років тому, 20 квітня 2005 на наступний день після обрання кардинала Ратцінгера провідником Католицької Церкви, коли на першій сторінці  найбільш відомої газети Німеччини було опубліковано фотографію  Бенедикта XVI на центральному  балконі  базиліки Святого Петра, під заголовком «Wir sind Papst» (Ми є Папа). Першого німця Папу було обрано вперше за більше, ніж 500 років.

15 жовтня він зустрівся з 88-річним Бенедиктом XVI, через два роки після його відставки: "Він там, на порозі, наш Папа. Світлий погляд, усміхнений, опирається на ходунки.  Він одягнений у білу рясу і взутий у прості коричневі сандалі».

"Це чудово бути тут!" Ратцінгер в гарному настрої, бадьорий, ніяких ознак втоми. Він сидить на канапі: втома, яку було помітно, коли він оголосив про свою відставку перед зібранням кардиналів (фотографії, зроблені Даніель Біскуп явно це ілюстрували) виглядає далеко позаду.

Дікманн прийшов з невеликим подарунком: німецький художник Альбрехт Клінк викарбував вже легендарний напис "Ми є Папа" на куску березового дерева. Бенедикт XVI взяв його в руки, провів ними декілька разів, усміхнувся,  сподіваючись через цей витвір мистецтва відчути всю близькість і прихильність своїх співвітчизників.

Минулої весни, у 10-у річницю його обрання, заснована у Берліні щоденна газета, яка має редакції по всій Німеччині з 2-ох мільйонним накладом в одній тільки Німеччині - опублікувала велике інтерв'ю з особистим секретарем Йозефа Ратцінгера, монс. Георгом Генсвайном, котрий розповідав про дуже спокійний спосіб життя Папи-емерита і його часті телефонні розмови з 91-річним братом Георгом.

"Щовечора він навідується до Гроту Люрд (зі статуєю з Франції) у Ватиканських садах, використовуючи апарат підтримки при ходінні", сказав єпископ Генсвайн. "Він також пішов туди після нашої розмови" (на борту невеликої, подібно до гольфової, машини).

"У ці моменти я відчуваю, що перебуваю у тіснішому спілкуванні з Богом",- сказав Бенедикт XVI, вітаючи Дікманна  "теплим потиском обох рук". Так само, як він робив завжди, коли був Папою,- сказав явно зворушений головний редактор.