Бенедикт XVI: "Звички, які допоможуть стати другом Бога"
  • Птн, 17/03/2023 - 15:56

Папа Бенедикт XVI рекомендує кілька легких і доступних звичок, які допоможуть.стати другом Бога.

Бенедикт XVI був далекий від того образу богослова, відірваного від реалій життя, який деякі люди про нього мають. Він дуже чітко усвідомлював труднощі, з якими стикаються люди у щоденному житті в Божій присутності.

У проповіді на Різдвяний піст у 2009 році він зазначив: «У нашому повсякденному житті всі ми відчуваємо, що маємо мало часу для Господа і також мало часу для себе. Ми закінчуємо тим, що поглинені “робленням”». Хто не переживав періоди, коли кількість речей, які ми повинні зробити, переповнює нас, і ми більше не маємо часу або доступності розуму для того, що справді важливим?

А що є важливим?

Для Бенедикта XVI це наша зустріч із Христом.

«Бути християнином — це не результат етичного вибору чи високої ідеї, але зустріч із подією, з Особою, яка дає життю новий горизонт і вирішальний напрям», — писав він у своїй першій енцикліці Deus caritas est.

Віра – це перш за все стосунки, зустріч з Богом. Новий вирішальний напрям — стати святим. І спосіб просування на шляху до святості полягає в тому, що ми регулярно проводимо час з Христом, дозволяючи собі бути захопленими Його любов’ю: «Коли ви вступаєте у дружбу з Богом, усе у вашому житті починає змінюватися. Коли ви пізнаєте Його ближче, ви бажаєте відобразити щось із Його безмежної доброти у своєму власному житті», – сказав він у своєму зверненні до вчителів та монахів в Університеті Твікенем, Великобританія, 17 вересня 2010 р.

А для того, щоб стати другом Бога, Бенедикт XVI рекомендує кілька звичок, які цілком доступні та легкі для впровадження.

1) Двічі на день коротко контактуйте з Богом

Будь-які стосунки вмирають, якщо їх не підтримувати. Це вірно для пар, сімей і друзів, але також і для Господа. Ось чому Бенедикт XVI сказав: «Це означає ніколи не починати і ніколи не закінчувати день без хоча б короткого контакту з Богом». Молитвою, думкою, щирим жестом, словом похвали чи вдячності на початку і в кінці дня.

2) Щоранку дякуйте Господу за дар віри

На своїй останній загальній аудієнції 27 лютого 2013 р. Бенедикт XVI поділився гарною короткою молитвою і заохотив читати її щодня вранці, щоб висловити любов до Господа та подякувати Йому за дар віри. Ось про яку молитву йдеться: «Величаю Тебе, мій Боже, і люблю Тебе всім своїм серцем. Дякую Тобі за те, що Ти створив мене і зробив християнином». Для Бенедикта XVI дар віри є «нашим найціннішим надбанням, яке ніхто не може від нас забрати!»

3) Щодня знаходьте можливість порадіти

«Прагнення до радості таїться в серці кожного чоловіка та жінки» – сказав Бенедикт XVI на 27-му Всесвітньому дні молоді у 2012 році. «Значно більше, ніж негайного миттєвого відчуття задоволення, наші серця шукають досконалої, наповненої та тривалої радості, здатної надати ‘родзинки’ нашому існуванню». Щоб насолодитися такою радістю, ми повинні визначити прості втіхи, які пропонує нам Господь. Бенедикт XVI вказує нам на деякі причини для радості: «… радість життя, радість споглядання краси природи, радість добре виконаної роботи, радість допомоги іншим, радість щирої та чистої любові. Якщо уважно придивитися, то можна побачити багато інших причин для радості. Є щасливі часи в сімейному житті, у спільній дружбі, у відкритті наших талантів, у наших успіхах, у компліментах, які ми отримуємо від інших, у здатності виражати себе і знати, що нас розуміють, і у відчутті того, що ми допомагаємо іншим».

4) Щонеділі зустрічайте Христа в Євхаристії

«Я – хліб живий, що з неба зійшов. Коли хтось цей хліб їстиме, житиме повіки. І хліб, що його Я дам, це – тіло Моє за життя світу» (Йо 6:51). Як обітниця самого Христа, кожна Євхаристійна Літургія таємничо представляє Ісусовий дар Його життя. Ось чому, для Бенедикта XVI, «Основне – означає ніколи не залишати неділю без зустрічі з воскреслим Христом у Євхаристії; це не додатковий тягар, а світло на цілий тиждень».

5) Щодня звертайте увагу на знаки від Бога

У 2009 році Бенедикт XVI був у авангарді ідеї «bullet journal» – щоденника, в якому ми записували б знаки, які посилає нам Бог. Мета полягає в тому, щоб усвідомити та зберегти запис про те, наскільки уважним є Бог до кожного зі своїх створінь і як сильно Він любить нас. «Окремі події дня – це натяки, які Бог дає нам, знаки уваги, яку Він приділяє кожному з нас. Як часто Бог дає нам уявити Свою любов! Вести, так би мовити, “внутрішній щоденник” цієї любові було б прекрасним і рятівним завданням для нашого життя!», сказав він.

6) Споглядайте твори мистецтва

Як музикант і меломан, Бенедикт XVI відчував, як краса веде до Бога. Під час загальної аудієнції в серпні 2011 року він поділився тим, як сильно його зворушив концерт Баха в Мюнхені: «Наприкінці останнього уривка, однієї з кантат, я відчув, не розмірковуючи, а в глибині свого серця, що те, що я почув, передало мені правду, правду про вищого Композитора, і спонукало мене дякувати Богові». Via pulchritudinis, «шлях краси», є одним із шляхів, які можуть привести до Бога і допомогти нам зустрітися з Ним.

«Є мистецькі вирази, які є справжніми шляхами до Бога, найвищої Краси, і навіть допомагають зростати у наших стосунках з Ним, у молитві», – стверджує Бенедикт XVI. «Це твори, які народилися з віри та виражають віру. Ми можемо побачити приклад цього, відвідавши готичний собор: ми захоплені вертикальними лініями, які здіймаються вгору та піднімають наш погляд і наш дух», або коли ми слухаємо духовну музику, «яка щипає наше серце» і «наш розум ніби розширюється і природним чином звертається до Бога».

7) Насолоджуйтесь смішними моментами життя

У досить особистому інтерв’ю під час підготовки до своєї апостольської подорожі до Баварії у вересні 2006 року Бенедикт XVI наголосив на важливості не сприймати себе надто серйозно та вміти насолоджуватися маленькими радощами життя: «Я не людина, яка постійно вигадує жарти. Але я вважаю, що дуже важливо вміти бачити гумористичний бік життя та його радісний вимір і не сприймати все надто трагічно». І завершує: «Один письменник якось сказав, що ангели можуть літати, тому що не сприймають себе надто серйозно. Можливо, ми також могли б трохи політати, якби не вважали себе такими важливими».

8) Частіше звертайтеся до святих

Бенедикт XVI мав велику відданість і довіру до святих, «цих чоловіків і жінок, які своєю вірою, своїм милосердям і своїм життям були маяками для багатьох поколінь, як і для нас», – сказав він. Під час інавгураційної Літургії свого понтифікату 24 квітня 2005 року він довірив себе величезній спільноті святих: «Усі святі Божі є там, щоб захистити мене, підтримати та нести».

Він запрошує всіх охрещених робити те саме, а саме: «наслідувати їхній приклад, шукати їхнього заступництва, входити у спілкування з ними». Бо він каже (цитуючи Lumen gentium), «наше товариство зі святими єднає нас із Христом, з якого, як із їхнього джерела та Голови, виходить усяка благодать і життя самого народу Божого».

9) Знайдіть час для мовчання

Попри зайнятість життя, Бенедикт XVI запрошує нас регулярно виділяти час для мовчання, надійний шлях до зустрічі з Богом, простір, щоб дозволити «радості, турботам, стражданням» промовляти, необхідний час, щоб відрізнити важливе від марного чи неістотного. «Не дивно, що різні релігійні традиції вважають самотність і тишу привілейованими станами, які допомагають людям заново відкрити себе та ту Істину, яка надає сенсу всьому», — зазначив він у своєму посланні до 46-го Всесвітнього дня соціальних комунікацій у травні 2012 року. «Якщо Бог говорить до нас навіть у тиші, ми, своєю чергою, відкриваємо в тиші можливість говорити з Богом і про Бога».

Автор: Mathilde De Robien