Без доброго виховання дар життя буде змарнований, – владика Дмитро (Григорак) під час проповіді на Неділю Самарянки
  • Срд, 13/05/2015 - 11:09

10 травня, у другу неділю травня, в день традиційного святкування Дня Матері, владика Дмитро (Григорак) здійснив освячення наріжного каменя храму Різдва Пресвятої Богородиці у с. Горішня Вигнанка.

Благословення на будівництво храму розпочалося із зустрічі єпископа та Архиєрейської Божественної Літургії.

«Владико, благословіть нас на цю нелегку, але таку необхідну працю. Просимо Вас про молитву до нашої Небесної Матері, нехай через Ваші руки і Ваше благословення зійде на наше село і родинну парохію, її любов та ласки» – парох о. Володимир Логуш у привітальному слові.

«Ми бачимо важкий час у нашій країні, стільки смертей, але за кожного з нас Христос помер на хресті. Якщо Христос, який є прикладом наслідування вказує нам шлях, чому ми поводимо себе по-іншому. Ніхто не має права відбирати в себе життя. Війна несе рани, які надзвичайно важко загоїти. Через війну і смерть людей в світ входить особове зло і спонукає нас до втечі із цього життя. Ми повинні оглянутись навколо і побачити людей, які повертаються із фронту і потребують нас. Найкраща «профілактика» самогубств є духовне життя: Сповідь, Святе Причастя та духовні розмови із священиком. Цей пост-травматичний синдром можливо вилікувати тільки завдяки Церкві і Бога. Найкращим ліком, який може принести кожний для свого ближнього є прийняття, вислухання, любов і спільна молитва. Християнське життя передбачає жити для іншого. Якщо ми хочемо вижити ми повинні триматися за Бога і один за одного. В цих важких муках на хресті наша Україна вмирає, але в ній вмирають також всі вади, вмирає зло, проте прийде час і Бог воскресить її до нового життя. Мати дає життя дитині, але окрім життя мати повинна дати також і виховання. Якщо Господь покликає через батьків особу до життя, то мати відповідальна за життя не тільки тут, але і у вічності. Тому що Господь створює людину в першу чергу для вічного життя, без доброго виховання дар життя буде змарнований», – владика Дмитро (Григорак) під час проповіді на Неділю Самарянки

На завершення Святої Літургії, парафіянки храму разом із сестра Пресвятої Родини, що трудяться катихитичною діяльністю при парохії, підготували привітання для всіх матерів із їхнім святом. Опісля відбулося освячення наріжного каменю храму. Хочемо додати, що від моменту 1581 р. (першої писемної згадки про село) у с. Горішня Вигнанка не було храму, тому фактично дана дата закладення наріжного каменю є історичною.