Без історичної правди неможливе майбутнє. У Хорватії вшанували пам'ять жертв Блайбурзької різні
  • Нед, 24/05/2015 - 18:59

Дізнатися правду для того, щоб повернути надію і національну єдність: така суть заклику, з яким звернувся до віруючих кардинал Йосип Бозаніч, архиєпископ Загреба і президент Хорватської єпископської конференції, з нагоди дня пам'яті Блайбурзької бійні. В австрійському містечку Блайбург 70 років тому югославські партизани вчинили масове вбивство хорватів. Ця трагедія залишила свій слід в історії Хорватії, підкреслив архиєпископ Загреба, хоча її замовчували аж до 1990 року, тобто до падіння комуністичного режиму. Кардинал закликав хорватів «шукати правду», тому що, «як говорить Ісус, правда звільняє».

«У нашій країні, зрошеній кров'ю, - сказав кард. Бозаніч, - важливо не зациклюватися на минулому, не впадати в ненависть і в ідеології, підживлені злом, але шукати правду, щоб повернути надію, оскільки без неї неможливе майбутнє». Підхід до минулого повинен бути заснований на цінностях «демократії і єдності», так, щоб хорватське суспільство могло бути «вільним і єдиним, прагнути до прогресу, справедливості й миру, відкидаючи будь-яку форму тоталітаризму».

Кардинал застеріг віруючих від «нових ідеологій, що ведуть до розділень», оскільки християни покликані бути вірними Євангелію і завжди шукати шляхів єдності.

Кардинал Бозаніч процитував слова Папи Івана Павла II, сказані в Хорватії з нагоди беатифікації кардинала Алоїзія Степінаца: «Прощення і примирення означають очищення пам'яті від ненависті, злопам'ятності й спраги помсти; це означає визнавати брата також і в тому, хто нас образив; це означає не піддаватися злу, але перемагати зло добром».

Кард. Бозаніч звернувся з таким закликом: «Ми приїхали в Блайбург не для того, щоб повернутися в минуле, але щоб молитися за нашу батьківщину, за наші сім'ї, за нашу молодь. Тільки так вони зможуть бути більш уважними і прагнути до пошуку істини, яка робить вільними».