Безкомпромісне протистояння: Католицька Церква проти мафії
  • Чтв, 04/08/2016 - 18:10

9 травня 1993 року в Агрідженто Папа Йоан Павло ІІ виголосив свою знамениту промову проти мафії та мафіозного терору.

На жаль, на сьогоднішній день це ледь не єдине, що відомо більшості громадян, зокрема, прочан,  про протистояння Католицької Церкви і «Коза ностри». Не знають вони про численні зусилля  єпископів, священиків та простих вірян. А ця тема варта  уваги суспільства.

Спотворений світогляд

Довгий час деякі засоби масової інформації ледь не «співали» про начебто єдність мафії і Церкви. Частково це було зумовлене таємними обрядами мафіозі, в яких були присутні елементи католицизму: клятва на крові над іконкою якогось зі святих, носіння розарію на шиї, освячення хресним знаменням зброї перед убивством. А чи не найголовніше — спотворена, але  здебільшого щира віра рядових членів мафії у здійснення ними Божого задуму. Крім того, мафіозні ділки  активно послуговувалися священиками для ведення переговорів про передачу викупу за викрадених людей. Практикувалося також «полегшення душі» —  злочинці, переважно погрозами, а подекуди й за гроші, спонукали священиків висповідати їх, хоча про щире покаяння не було і мови.

s3img 902215 3 0

Мафіозо з іконою на шиї

скачанные файлы 1115305

Паперові іконки з зображенням святих - невід'ємний атрибут посвяти в ряди мафії

 

Проблемою було й те, що дехто із авторитетних діячів Церкви на Сицилії публічно висловлювали своє незадоволення діями правоохоронних органів. Так, у 1964 році кардинал Палермо Ернесто Руффіні активно виступав проти роботи на острові парламентської комісії «Антимафія», заявляючи, що такі дії змушують цивілізований світ повірити, що усі сицилійці – мафіозі.

Не можна заперечувати, що за зв’язки з мафією були заарештовані деякі отці, зокрема,  падре Агостіно Коппола, причетний до справи про викрадення.

Та це були поодинокі випадки,  вони ніяк не затьмарюють героїчних зусиль більшої частини духовенства. Переломним моментом протистояння стає убивство на Сицилії у 1982 році генерала Далла Кьєзи та його дружини. Архієпископ Палермо, кардинал Сальваторе Паппалардо, виголосив з приводу цього гнівну проповідь, яку охрестили антимафіозною. Тоді ж кардинал поновив анафему, накладену Церквою на членів «Коза ностри» у 1944 та 1950 роках.

4985 1120191637836 5999595 n

Кардинал Сальваторе Паппалардо 

 

Християни Палермо активно підтримали дії архієпископа, опублікувавши у жовтні того ж року лист, в якому вимагали рухатися далі та скликати конференцію, яка б мала вирішити, «що сьогодні можна зробити для нового та вільного євангельського свідоцтва нашої Церкви у зв’язку з проблемами, що ставить перед нами… насильство мафії».

Відважні отці

Прикладом істинного свідоцтва стала діяльність простих священиків. Так, отець Піно Пульїзі у своїй парафії в Бранкачо,  добився ремонту храму, відкриття школи, бібліотеки та спортмайданчику,  аби відволікти молодь від згубного шляху і показати, що можливе інше — краще та чесне життя. «Без школи у наших дітей немає майбутнього… Вони обирають вчителем вулицю», — писав Пульїзі урядовим чиновникам. Отець мужньо протистояв спробам мафії залучити його до «полегшення душі», але при цьому не закривав перед злочинцями шлях до щирого покаяння: «Двері церкви відкриті для вас! Ви наші брати, у цій церкві вас хрестили! У цього кварталу, у ваших родин може бути зовсім інше життя!».  1993 року на порозі свого храму отець Піно був застрелений. Його похорон перетворився у потужну антимафіозну демонстрацію.

Pino Puglisi

Отець Піно Пульїзи

 

Отець Піно був не єдиний у своїй боротьбі. Отець Стефано Джанквіто з містечка Казаджове ось уже вісімнадцять років протистоїть злочинному угрупованню каморра. Його стараннями у його парафії був відкритий центр для наркозалежних «Назарянин». На жаль,  заклад спалили невідомі, отець ледве вижив. «Мене не зупинять. Я вірю в Церкву, яка, проголошуючи Євангеліє, викриває зло», - заявив він. У своїх проповідях він поіменно називає тих, хто замішаний у торгівлі наркотиками, рекеті та вбивствах. На закиди, мовляв,  це неетично, відповідає: «Звичайно, незатишно почувають себе ті, імена і прізвища яких я називаю з вівтаря. Але як я можу служити Святу Месу, коли за рогом… продають смерть?». Отець Стефано активно залучає до своєї діяльності молодь. На його думку, основною проблемою є те, що Каморра (неаполітанське злочинне угруповання) є армією, яка активно вербує новобранців. Водночас Церква проявляє недостатню увагу залученню молоді до християнських цінностей.

Мужній церковник відмовився від поліцейської охорони, не дивлячись на те, що озброєні бандити не гребують приходити до храму.

 За його словами, за вісімнадцять років священства він був свідком навернень людей, які належали до Каморри. Ці моменти він називає найпрекраснішими і саме тому не збирається відступати. На його месах завжди велелюдно. Приходять на них  й ті, кого він урятував від згубного шляху.

скачанные файлы

Церемонія беатифікації отця Піно Пульїзі

 

Церква береться до справи

Це далеко не єдині приклади жертовної  боротьби священиків, але, можливо, усі ці зусилля не мали би сенсу, якби не чітка позиція Церкви загалом. За дорученням кардинала Ді Джорджи п’ять теологів Палермського університету підготували перелік проблем, з якими має боротися Церква, виходячи з принципів «прощення, милосердя та безкорисливої любові». Мова не про дії окремого священика, а про цілеспрямовану діяльність усієї Церкви.

 Найпершою постала проблема  – чи може священик висповідати члена мафіозного клану? Було вирішено, що кожен отець, якщо вважає за потрібне, може один раз висповідати члена мафії, але за умови докладання всіх зусиль до навернення. Подальша сповідь можлива лише у випадку, якщо людина  після першої демонструє щире бажання почати нове життя. До того ж залишається дискусійним, чи достатньо злочинцю просто перемінитися, чи варто здатися поліції.

По друге, встановлено правило, що при контакті з мафіозі, священик має неодмінно поставити до відома єпископа.

І останнє – таїнство Євхаристії. Категорично заборонено уділяти його у підпільних храмах,  створених мафією, оскільки такі обряди є виключно ритуалами, які не призводять до євхаристійного єднання усіх віруючих. Лише щире покаяння злочинця відкриє перед ним цю браму.

22 червня 2014 року Папа Франциск відлучив мафію від Церкви. Водночас згідно із опитуванням, що проводилося в італійських тюрмах, 88% арештованих членів мафії вважають себе католиками. Збираючись скоїти злочин, навіть убивство,  вони просять захисту у Діви Марії. Тож перед Церквою стоїть завдання завадити цьому святотатству, розкривши перед злочинцями, чим насправді є віра в Христа.

Павло Зінченко