Біблію арамейською мовою видали у Польщі
  • Втр, 13/05/2014 - 01:04

Перший том Біблії арамейською мовою видали у Люблінській Архиєпархії. Вчора, 11 травня, його презентували у Варшаві. Біблію видавництва «​​Gaudium», що містить коментарі, пояснення і посилання на життєвій ситуації, називають новим ключем до розуміння Писання.

Нова Біблія є перекладом Старого Заповіту з івриту на арамейську, яку широко використовували в Палестині за часів Христа. Це була «Біблія для народу», бо саме арамейською тлумачили Старий Завіт для ширшого загалу, коли єврейська виходила із загального користування серед мешканців Юдеї.

«Цією мовою говорили і думали Ісус і апостоли», – підкреслив під час конференції перекладач, о. Мирослав Врубель, пояснюючи унікальність Біблії арамейською. За словами видатного бібліста, особливе значення має той факт, що вона виникла на зламі Старого і Нового Завітів.

Є багато перекладів (таргумів) Біблії на іврит і на арамейську. Ці тексти використовував Христос у своєму вченні, а також автори Нового Завіту.

Унікальність цих перекладів полягає в тому, що вони не буквальні, а містять фрагменти біблійного тексту, його парафрази, роз'яснення, коментарі та посилання на конкретні життєві ситуації.

Арамейською Біблії сучасний читач може краще і глибше зрозуміти дійсність Старого і Нового Завіту. Ця Біблія є свідченням багатьох традицій дохристиянської епохи.

Дослідження з арамейської Біблії християнських та єврейських вчених, дають можливість для розвитку християнсько-єврейського діалогу, в результаті якого виникне ліпше розуміння спільних коренів і взаємна відкритість, вважають дослідники.

«Єврейська традиція вчить нас, що кожне слово Біблії можна розуміти сімдесятьма способами (shivim panim la Torah – Тора має сімдесят облич). Таким чином , кожен новий коментар Святого Письма відкриває один із способів розуміння Біблії, Слова Божого», –  вважає головний рабин Польщі Міхаел Шудріч.

Книга є частиною проекту «Біблія арамейською», який реалізовують під егідою Інституту з вивчення Біблії Люблінського католицького університету та Польської академії наук.