Білоруські єпископи представили Папі життя Церкви в країні
  • Птн, 02/02/2018 - 12:26

У четвер, 1 лютого 2018 р., Папа Франциск прийняв єпископат Білорусі, що перебуває у Ватикані з візитом «ad Limina». Після зустрічі зі Святішим Отцем, архиєпископ Тадеуш Кондрусєвіч, Митрополит Мінсько-Могилевський, розповів про її перебіг в інтерв’ю для «Vatican News».

У центрі спілкування ієрархів з Главою Католицької Церкви була релігійна та суспільно-політична ситуації в Білорусі. Архиєпископ Кондрусєвіч підкреслив, що Святіший Отець, зокрема, запитував про стан стосунків з різними конфесіями, насамперед, з Православною Церквою. За словами Мінсько-Могилевського митрополита, ці стосунки є «братерськими».

Голова білоруського єпископату додав, що вони запросили Папу Франциска відвідати Білорусь. Святіший Отець відповів, що цього року це неможливо, однак, є велика надія на цей візит. «Він дав нам цю надію, – пояснив ієрарх, – і ми повернемося з цим посланням до нашого народу». Католицькі єпископи подарували Папі видання Нового Завіту білоруською мовою.

Архиєпископ Кондрусєвіч розповів, що сьогодні в Білорусі служать приблизно 500 католицьких священиків, майже п’яту частину з яких становлять іноземці. Ієрарх також розповів про стосунки між Церквою та Державою, назвавши їх добрими. Однак, існують деякі з труднощі, між якими – дозволи на проживання для закордонних священиків та дозволи на спорудження храмів. Крім того, як зауважив Мінсько-Могилевський митрополит, відчувається відсутність конкордату між Білоруссю та Святим Престолом, що також було темою розмови з Папою Франциском.