"Більше не раби, а брати" – тема Всесвітнього дня миру 2015 року
  • Чтв, 21/08/2014 - 16:01

"Більше не раби, а брати", – таку тему Папа Франциск обрав для 48-го Всесвітнього дня миру, який відзначатиметься 1 січня 2015 р.

З цього приводу Папська рада "Iustitia et pax" опублікувала спеціальне повідомлення. "Часто вважається, що рабство ‒  це явище з минулого. Однак, ця соціальна виразка сильно присутня також і в сучасному світі. Послання на 1 січня 2014 р. було присвячене братерству: "Братерство - фундамент і шлях до миру". Буття дітьми Божими  дійсно робить людей братами і сестрами з рівною гідністю. Рабство завдає смертельного удару цьому вселенському братерству і, таким чином, миру. Мир  існує, якщо люди розпізнають в інших братів з однаковою гідністю", – йдеться у Ватиканському документі.

Папська рада "Iustitia et pax" звертає увагу на те, що сьогодні рабство має безліч різних облич: торгівля людьми, торгівля мігрантами та проституцією, рабська праця, використання людини людиною, рабовласницька ментальність щодо жінок і дітей. "На цьому рабстві ганебно спекулюють індивідууми і групи, витягуючи вигоду з триваючих у світі конфліктів, наслідків економічної кризи і корупції. Рабство – це жахлива, відкрита рана на тілі сучасного суспільства, це глибока виразка на тілі Христа", – відзначається в посланні.

Для того, щоб ефективно протистояти феномену сучасного рабства, необхідно повсюдне визнання непорушної гідності кожної людської особи, сильне усвідомлення братерства, перемоги над нерівностями, внаслідок яких людина стає рабом іншої людини, а також постійна близькість і безкорисливість на шляху звільнення і залучення всіх, переконані у Ватикані.

"Метою є побудова суспільства, заснованого на однаковій гідності усіх людей, без будь-якої дискримінації. Тому необхідна інформаційна, освітня, культурна діяльність на благо товариств оновлених і підготовлених до свободи, справедливості й, отже, миру", – йдеться в посланні.

Всесвітній день миру був встановлений з ініціативи Папи Павла VI і відзначається щороку 1 січня. Послання Святішого Отця розповсюджується в усьому світі та є дипломатичною лінією Святого Престолу на найближчий рік.