Біля берегів Ізраїлю знайшли 33 найдавніших поховання
  • Втр, 21/11/2017 - 18:28

Археологи виявили в місцевості Кумран 33 поховання, які можуть пролити світло на походження кумранських літописів, в тому числі найдавніших записів тексту Старого Завіту.

Про свою знахідку дослідники повідомили на щорічній конференції Шкіл американського сходознавства в Бостоні.

Сувої Мертвого моря, або кумранські рукописи, знаходять в печерах Юдейської пустелі з 1947 року. Стародавні (деяким з них більше 2000 років) документи прочитані та вивчені; приблизно 30% їх тексту - це книги Старого Завіту, решта - апокрифи, записи про події та закони.

Однак питання про те, хто створив сувої, досі залишається відкритим. Три десятка поховань, знайдених в Юдейській пустелі неподалік від печер, побічно підтверджують одну з теорій походження документів, яка стверджує, що рукописи були записані й зберігалися членами замкнутої чоловічої громади ессенів.

Аналіз показав, що людським решткам 2200 років; це збігається з датуванням кумранських рукописів. Антропологи зробили висновок, що як мінімум 30 з 33 похованих в Кумрані людей були чоловіками - про це свідчить структура тазових кісток; ще три скелета збереглися дуже погано, щоб по них можна було встановити стать. Вік похованих - від 20 до 50 років.

Дослідження антропологів побічно підтверджує поширену теорію про те, що сувої Мертвого моря створили члени юдейської секти ессенів.

Згідно з іншими версіями, кумранські документи були складені ремісниками, бедуїнами або військовими, що проживали в тій же місцевості. Гендерний склад похованих на кумранському кладовищі, а також той факт, що деякі чоловіки померли в похилому віці, і відсутність на кістках слідів серйозних травм, які могли бути отримані на війні, говорять на користь версії про ессенів.

Разом з тим, вчені підкреслюють, що однозначно пов'язати поховання з авторами кумранських літописів не можна.