Біля Десятинної церкви знайшли залишки палацу князя Володимира Великого
  • Втр, 17/05/2016 - 14:04

У центрі Києва під час ремонту сходів біля Десятинної церкви знайшли залишки палацу князя Володимира Великого.

На палац натрапили, коли будівельники зняли підпірну стінку, передає "Сегодня". Видання пише, що археологи вже оцінили знахідку як сенсаційну.

Знайшлась частина фундаменту південного палацу, побудованого наприкінці Х століття! Його споруджували одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира, — прокоментував науковий співробітник Інституту археології НАН України Віталій Козюба.

Згідно з його аналізом, будівля була двоярусною. Її збудували з каменю. У палаці, ймовірно, приймали гостей та проводили заходи високого рівня.

За словами Козюби, фундамент палацу є найдавнішою кам'яною спорудою періоду Київської Русі у Східній Європі, яку можна побачити.

Фахівці музею історії Десятинної церкви вже розробили концепцію музеєфікації, але ще потрібні експертні висновки від археологів та інших фахівців, а після отримання проектної документації від замовника потрібно ще визначити, у кого на балансі буде цей об'єкт. А поки питання ще не вирішилося, фундаменти потрібно вберегти від руйнування, — прокоментували факт знахідки у КМДА.

Загальна площа палацу становила орієнтовно 500 кв. м (довжина стін — 40 на 6 м). Зі збережених 7 метрів для огляду відкриті 5 м. Глибина фундаменту — 1 м.