«Блага дуже часто є причиною того, що ми не бачимо потреби «малих» цього світу», – Владика Йосиф Мілян
  • Чтв, 01/11/2018 - 10:04

«Ані багатство, ані бідність, не є кредитною карткою до входу у вічність. Не в цьому річ. Річ у тому, як ми цим оперуємо, як інвестуємо, з власного багатства, яке кожен з нас посідає всередині себе. Ми настільки багаті душею, що жодна кредитна картка не вбере у себе того, що може дати людина іншій людині», – про це 28 жовтня 2018 року говорив Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської Архиєпархії, під час Божественної Літургії, яку звершував у парафії Бориса і Гліба УГКЦ у Дарницькому районі міста Києва.

Цього дня у парафії відбулося святкування з нагоди відзначення другої річниці заснування громади. Разом з Владикою під час Літургії спвслужили; о. Андрій Боднарук, адміністратор парафії, о. Роман Улей, Секретар Владики, та диякон Сергія Касянчук.

Проповідуючи Слово Боже Преосвященний Владика акцентував увагу на тому, що сьогодні Церква відкриває своє соціальне обличчя. Адже кожна людина може подати допомогу іншій людині: «Сьогодні спостерігаємо, як різні благодійні організації пробують робити певні відрухові сили в сторону соціальної справедливості. Однак, вона завжди була та надалі залишається недостатньою. Справа не в тому, що в банках держав бракує на це коштів. Справа не в тому, що розвинуті країни не можуть дати ради з голодними цього світу. Мабуть, річ в іншому: Якщо кожен з нас не буде перейнятий проблемою тих, хто потребує хліба, завжди Лазар буде лежати на порозі багача і відчуватиме спрагу і голод», – зауважив Проповідник.

Ведучи далі Владика зауважив, що блага дуже часто є причиною того, що ми не бачимо потреби «малих цього світу»: «Ми не бачимо потреб тих, які потребують. Сьогодні голод є не завжди через брак хліба. Сьогодні ми голодні справедливості, відваги, милосердя, любові, просто банальної людяності, яку кожен з нас може дати безперешкодно. Тому ані багатство, ані бідність не є кредитною карткою до входу у вічність. Не в цьому річ! Річ у тому, як ми цим оперуємо, як інвестуємо з того власного багатства», – наголосив Архиєрей.

Звертаючи увагу не Євангеліє, яке цього дня читано у Церквах, Єпископ зауважив: «Сьогодні Апостол та Євангелист Лука представляє нам цю притчу про багача та Лазаря, щоб ми користувавшись благами землі, могли адекватно їх використовувати.

Яких би ми великих діл не досягли у цьому світі, які б ми не побудували автостради, щоби ми не здобули в цьому світі… Якщо наша дорога не веде до храму, до Бога, до Його справедливості та заповідей, ми так чи інакше опинимося в ролі того, хто вбирався і бенкетував».

Щоб цього не сталося Владика Йосиф радить молитися до Бога та просити у Нього мудрості. За Його словами нам потрібно Божої ласки, щоби вміти скерувати наші зусилля у відповідному напрямку. Треба дивитися на цей світ очима Божими, дивитися через призму Божих заповідей і Божого Слова: «Тоді наше життя, яке б воно не було, чи те, що біля столу, чи збираючи окрухи, ми будемо з Господом». Підсумовуючи проповідник зазначив: «Якщо ми духовно багата нація, духовно багатий та правдиво віруючий народ, то ми будемо розуміти, що багатство наше не в одязі та їжі, наше багатство в духовних підвалинах, які пробуємо у своєму житті практикувати».

На завершення проповіді Владика заохотив: «Молімся у цю неділю, яка робить заклик до праці над соціальною справедливістю, щоб уміти ділитися тим, чим Бог нас обдарував. Нехай ця неділя буде дарунком для Бога, нехай ця спільна молитва буде нашою інвестицією у майбутнє в спільноті з Богом».

Далі було продовжено Літургію, а опісля, від імені Церкви Владика подякував бібліотечним працівникам за добру співпрацю, побажав наснаги в роботі та нагородив Грамотами Київської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви за активну участь у розвитку парафії Святих Бориса і Гліба УГКЦ у Дарницькому районі міста Києва. Преосвященний Владика Йосиф Мілян також побажав дарничанам – парафіянам та працівникам культури здоров’я, добробуту та миру.

Прес-служба Київської Архиєпархії