Благословенний час… СДМ-2016
  • Пон, 08/08/2016 - 09:23

«..Аби піти за Ісусом, треба мати трохи відваги, треба зважитися змінити диван на пару черевиків, які допоможуть ходити дорогами, про які раніше ані мріяв, ані навіть про такі не подумав», - папа Франциск.

Благословенний час… Що може бути краще, ніж зустріч молоді з усього світу в ім’я Ісуса Христа? ХХХІ Світовий День Молоді у Кракові зібрав більше  2 мільйонів людей з різних континентів землі «Блаженні милосердні, бо вони зазнають милосердя» (Мт 5, 7) – гасло цьогорічного СДМ. Польща щиросердечно розкрила свої обійми для  молоді  з різних куточків планети. Гостинність господарів цього міжнародного дійства ми запам’ятаємо назавжди. Дні пролетіли з надзвичайною швидкістю і назавжди закарбувалися в нашій пам’яті. Спогадів та емоцій вистачить на все життя… Радістю, для нас, було перебування у польських сім’ях (селище Моравіца, біля Кракова), які прийняли нас, як рідних. Починаємо перебування на чужій землі з Літургії  на українській мові. Голоси української молоді зачаровують, торкаються до небес мальовничої Польщі… Українські священники щиро віданні душею Богу і людям, зустрічають нас у Святій Сповіді – і залишатимуться такими постійно, в усьому… Особливий момент–  зустріч папи Франциска і чисельної молоді на Блонях в Кракові, щоб разом з Ісусом понести Хрест. Молодь зі всього світу зустрілася з Розп’ятим Христом…

Хресна дорога… У цей вечір, ми несли всі разом Хрест наших помилок, падінь, розчарувань… Це не була традиційна Хресна Дорога, бо виходячи із сучасних потреб і проблем молоді, автори представили не лише муки останніх днів земного життя Ісуса Христа, а й показали Хресну Дорогу, як Дорогу Милосердя. Були висвітлені теми і проблеми, з якими зустрічається молодь в наш час: цінність життя, нещастя, голод, терпіння, смерть, звільнення від гріха, відвага і героїзм віри, самотність. Також згадувалися проблеми еміграції та біженців. На закінчення Папа звернувся до молоді: «Задарма отримали – задарма віддайте! Ми покликані до того щоб служити Ісусові, розп’ятому у кожній людині… Хресна Дорога – це єдина дорога, яка перемагає гріх, зло і смерть, бо веде до світла воскресіння Христа, відкриваючи горизонти нового і повного життя. Це дорога надії і майбутнього. Дорога молодь, тоді у Велику П’ятницю багато учнів повернулися додому сумними. Я ж питаю вас: якими сьогодні ввечері хочете повернутися додому, до місць, де ви проживаєте, щоб зустрітися самим із собою?  Кожен з вас повинен відповісти на це питання». 

 Поле Милосердя … Незабутні моменти проведенні на цьому місці. Долаємо кілька кілометрів пішки. Спека, довга дорога випробовують нас…Та хіба це нас злякає, якщо ми йдемо в ім’я Ісуса? По дорозі допомагаємо один одному; співаємо українські пісні – це підносить дух, об’єднує. З нами ідуть ті, які заслуговують на особливу увагу –  люди на інвалідних візках – які ж вони молодці!!! На Полі Милосердя нам пощастило – наше місце близько до головної сцени. Вечірні чування –  і знову Папа Римський дарує нам свій час, – яка це благодать злитися в єдине ціле у молитві… Все поле покривається палаючими свічками… Проходиш поглядом і розумієш, що ти в захваті від миготіння мільйонів вогників, – в захваті від «палання» мільйонів молодих душ…В пам’яті залишаються надовго слова Папи Франциска «Сьогодні Ісус який є дорогою, істинною і життям, закликає тебе залишити слід в їсторії».  

 Неділя дарує ще одну незабутню зустріч з Папою на Літургії Післанництва. На головну сцену виходять люди і розповідають як впустили Ісуса в своє життя і як Він змінив їх… Вкотре переконуємося, що Ісус живий… Зі сцени “дивляться” на нас з вічності св. Іван Павло ІІ  і Фаустина Ковальська – покровителі СДМ-2016. Дивляться і радіють, що нас так багато… Українці виділяються серед багаточисельного народу вишиванками – неповторна краса нашого народу. Святе причастя – безмежна радість в усіх на обличчі…

 …Краків – місто неймовірної краси. Церкви, архітектура, неповторні  краєвиди, чистота – привертають увагу відвідувачів. Сюди хочеться повернутися знов. Захопили нас своєю чарівністю і Лагевніки – місце, де є Санктуарій св. Фаустини Ковальської. Тут ми молилися Божественну Літургію на рідній мові в українській каплиці, на стінах якої зображенні святі Українського Народу. 

Українська молодь гідно представила Україну у Польщі – даруючи учасникам СДМ українські пісні та танці. Зачарувала мелодійністю і красою не одне серце.

В останні дні ми відвідали  Вадовіце –  своєрідний символ релігійного відродження поляків, який тепер став місцем паломництва християн із усього світу. Святе місце – тут народився Папа Іван Павло  ІІ . 

Побували ми і в духовному Серці  Польщі  –   в Ченстохові. Тут  є великий католицький монастир Санктуарій Пресвятої Діви Марії Ясногорської. Паломники з усього світу приїжджають до ікони Ченстоховської Богородиці, просячи ласк і спасіння. Заходжу в одну  із церков – перехоплює дух. Надзвичайно висока і чиста –  така ж, як  душа людини, в якій живе Бог… 

СДМ закінчився, але дуже хочеться, щоб слова, які говорив Папа: «…Бог є повний надій! Він вірить, що ми завжди можемо піднятися, Він ненавидить, коли ми похмурі та насуплені. Тому що ми завжди його улюблені сини та донечки. Пам’ятаймо про це кожного дня. Моліться щоранку: «Господи, я дякую за те, що любиш мене; допоможи мені закохуватися в своє власне життя!» Не в мої недоліки, які повинні бути виправлені, але у саме життя, яке є чудовим подарунком, бо це час, щоб любити і бути любленим.» залишилися у наших серцях!

Наступний  СДМ-2019 відбудеться в Панамі! Трішки далеченько буде дістатися, але для Бога немає нічого неможливого))) Благословенний час…Що може бути краще, ніж зустріч молоді з усього світу в ім’я Ісуса Христа? 

Оксана Яремусь
Учасник Світових Днів Молоді в Кракові