Благословення, що обіймає ввесь світ і розсіває темряву
  • Птн, 27/03/2020 - 18:51

Молитва, Євхаристійна адорація та особливе благословення, щоби з вірою та надією переживати цей період випробування для всього людства.

З великою наполегливістю Папа Франциск запросив вірних на молитовну зустріч, що відбудеться ввечері, 27 березня 2020 року. «На пандемію вірусу хочемо відповісти вселенськістю молитви, співчуття та ніжності», – сказав він, оголошуючи про те, що того вечора він дасть особливе благословення «Urbi et Orbi» з можливістю отримати повний відпуст.

Хоч площа Святого Петра буде порожньою, вона наповниться духовною присутністю вірних з усього світу, що єднатимуться з Єпископом Риму за допомогою засобів суспільної комунікації. Відповідні трансляції, початок яких о 18:00 місцевого (19:00 київського) часу вестимуться також і на порталі Vatican News, до транслювання молитви приєднують українські телеканали (EWTN). Серед різномовних коментарів, якими подія буде супроводитися на каналах Vatican News, передбачено також супровід мовою жестів для людей з вадами слуху.

Перебіг молитви

Надзвичайний молитовний захід триватиме приблизно одну годину. При воротах базиліки Святого Петра будуть поміщені ікона Пресвятої Богородиці «Спасіння Римського люду», що зберігається в базиліці Santa Maria Maggiore, та розп’яття із храму святого Марцела на вулиці Корсо. В неділю, 15 березня, Святіший Отець здійснив прощу до цих святинь, випрошуючи в Бога припинення пандемії.

Буде прочитано уривок з Божого слова, після чого Папа виголосить проповідь. Далі на престолі в атріумі ватиканської базиліки буде виставлено Пресвяту Євхаристію. Після адорації та благальної молитви Єпископ Риму уділить Найсвятішими Тайнами позачергове благословення «Urbi et Orbi», перед яким кардинал Анджело Комастрі, архипресвітер базиліки Святого Петра, оголосить про повний відпуст, пов’язаний з цим благословенням.

Надзвичайне благословення

У період, коли пандемія поставила людство на коліна, Папа робить глибоко духовний жест, покликаний допомогти пережити цей час страждання та страху з вірою та надією. Благословення Найсвятішими Тайнами зазвичай уділяється наприкінці євхаристійної адорації, звичаю, що сягає своїм корінням початку ХІІІ століття. Благословення «Urbi et Orbi», тобто, місту та світові, Папа, зазвичай, уділяє після обрання, в день Пасхи та на Різдво. Йдеться про чинність, притаманну Петровому служінню: як Єпископа Риму, вона звернена на Вічне Місто, а як Вселенського Архиєрея – на увесь світ. Із цим благословенням пов’язана можливість отримання повного відпусту.

Повний відпуст

Як навчає Катехизм Католицької Церкви, «відпуст (індульгенція) – це прощення перед Богом дочасної кари за гріхи, провина яких уже стерта. Відпусту досягає за певних умов християнин, відповідно наставлений, через посередництво Церкви, яка як служителька Відкуплення розділяє і дає його своєю владою зі скарбниці заслуг Христа і святих».

Церква отримала владу відпускати гріхи, але існують також наслідки цих гріхів, як цьому житті, так і в потойбічному. Відпущення гріхів касує також вічну кару, але залишаються покарання дочасні. Християнин має можливість отримати відпущення цих дочасних кар через Церкву, «яка силою влади в’язати і розв’язувати, даною їй Ісусом Христом, діє на користь християнина і відкриває йому скарб заслуг Христа і святих, щоб вірний отримав від Отця милосердя відпущення дочасної кари за гріхи». Такий відпуст можна пожертвувати за померлих.

Для отримання відпусту слід дотриматися певних умов, які завжди включають такі основні елементи, як неприв’язаність до гріха, сповідь, святе Причастя та молитва в намірах Святішого Отця. Умови для кожного випадку визначає Апостольська Пенітенціарія, яка, зокрема, видала окремий декрет про відпусти для людей, уражених Covid-19, і тих, які їм допомагають.