Благовіщення і духовне усиновлення: прийняти життя!
  • Втр, 05/04/2016 - 08:49

За дев’ять місяців перед Різдвом Господнім, у день Господнього Благовіщення, ми з вдячністю схиляємо голови перед Таїнством зачаття Божого Сина з Діви Марії. Цей день є нагодою до розважань про чудо кожного людського життя як найбільшого і першого дару Бога Творця.

У світовій історії зафіксовано різні сторінки в царині життя. Протягом останніх 15 років лише в самій Європейській Унії вчинено 21 мільйон абортів. У країнах Східної Європи (у Білорусі, Україні, Росії і Болгарії), де  здійснюють найбільше абортів, на кожну жінку в дітородному віці припадає в середньому понад два випадки вбивства життя. Кожен з них наносить чергові рани сім’ї, передусім жінці та відбирає найбільший дар невинним дітям. У 80-х роках на нашу Батьківщину припадав один із найвищих показників абортів у світі. У 90-х роках після здобуття незалежності наше право надалі законодавство надалі залишилося дуже ліберальне, незважаючи на те, що внаслідок широкого застосування контрацепційних препаратів і засобів від передчасних пологів число хірургічних абортів зменшилося наполовину. Ситуація продовжує бути драматичною, постійно вбивають ненароджених дітей. Багато разів від нашої позиції і доречної поради залежить доля цих дітей. «Істинно кажу вам: усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших – ви мені зробили» (Мт 25,40).

Особливою формою нашого свідчення захисту життя є справа молитви за ненароджених дітей, яку називаємо духовною адопцією. Це форма перепрошення Бога за злочин аборту і водночас благальна молитва. Все більше осіб в усьому світі цього дня розпочинають дев’ятимісячну молитву, яка складається з короткої молитви і десятки Розарія. Її жертвують за одне невідоме для себе дитя, якому загрожує вбивство в лоні матері. Зайнятися духовною адопцією можна приватно, або, до чого я заохочую, публічно у храмі, найкраще саме вдень Благовіщення (тоді завершення припаде на Різдво Господнє). 

До прийняття Духовної Адопції Зачатої Дитини запрошую священиків і монахинь, подружжя, самотніх осіб, які не мають власних дітей, хворих і літніх осіб, молодь і навіть дітей у спільноті молитви зі своїми батьками.

(архиєпископ М. Мокшицький, взяте з: http://www.rkc-skowyra.com/publ/11_03_2010/7-1-0-555

ДУХОВНА АДОПЦІЯ (УСИНОВЛЕННЯ) ЗАЧАТОЇ ДИТИНИ
Обітницю Духовної Адопції можна скласти публічно під час чи після Служби Божої або приватно, навіть вдома, особливо літнім особам. Коротка перерва в молитві вимагає додати ці дні до 9 місяців, і це не є гріхом.  Можна з неї вийти, а також можна пізніше взяти адопцію нової дитини в наступному році.

Обітниця Духовної Адопції Зачатої Дитини
Пресвята Діво, Маріє Богородице, всі Ангели і святі, сповнениний(а) бажання нести допомогу в захисті ненароджених, я (вказати своє ім’я) твердо постановляю і обіцяю, що від сьогодні беру в духовну адопцію одну дитину, ім’я якої відоме одному Господу, щоби протягом дев’яти місяців, кожного дня молитися за врятування її життя та за справедливе і праведне життя після народження.

Зобов’язуюся:
відмовити щоденну молитву в наміренні зачатої дитини,
щодня відмовити одну Таємницю Розарія (Отче наш.., 10 Радуйся Маріє, Слава Отцю...)
виконати якесь моє добровільне рішення (необов’язково).

Текст щоденної молитви Духовної Адопції
Господи Ісусе, через заступництво Твоєї Матері Марії, котра народила Тебе з любові, та через заступництво св. Йосипа, котрий Тобою опікувався після народження, прошу Тебе в наміренні цієї ненародженої дитини, яку я духовно адоптував і котра знаходиться під загрозою загибелі. Прошу, дай батькам цієї дитини любов і відвагу, щоби залишили їй життя, яке Ти сам їй призначив. Амінь.