Благовіщення – празник Згромадження Воплоченого Слова
  • Втр, 09/04/2013 - 11:12

Празник Благовіщення є головним святом для чернечої родини Воплоченого Слова, бо саме в цей день молитовно згадується головне таїнство християнської віри, яке дало початок всім іншим таїнствам – це таїнство Воплочення Сина Божого. Саме воно і є основою нашої духовності, яка повинна бути позначена всіма аспектами Воплочення, бо як пишуть наші конституції, що: «центром нашого життя має бути Ісус Христос, правдивий Бог і правдива людина, Який у Своїй єдиній божественній особі поєднує обидві природи; тому дійсно визнаємо, що «Слово стало тілом» (Ів. 1,14), є «посередником між Богом та людьми» (1 Тим. 2,5), та що Він – Єдиний, що має слова життя вічного» (Вступ, 10).

Засновником Згромадження є аргентинський священик о. Карлос Мігель Буела і заснував Згромадження 25 березня (день Благовіщення за григоріанським календарем) 1984 року в м. Сан Рафаель (Аргентина).

У переддень празника, 6 квітня, відбулося святкування в с. Драгомирчани біля м. Івано-Франківська. Урочисту Архиєрейську Літургію очолив Владика Миколай Сімкайло, Єпарх Коломийсько-Чернівецької Єпархії. У часі відправи 4 сестри монахині Згромадження Сестер Служебниць Господа і Діви Марії з Матара склали свої вічні обіти. Дві з них родом зі згаданого села, і три з них здійснюють своє монаше служіння на теренах Росії.

Ввечері відбулася відправа Вечірні з Литією у новіціатському домі Сестер у Крихівцях. У часі відправи сестра Марія Кармелю склала свої монаші обіти. Вечірню очолив о. Йосафат Бойко, ВС.

У неділю урочистості відбулися в монастирському храмі Святих Кирила і Методія у Крихівцях. Урочисту Літургію відправив о. Фернандо Браво, ВС, настоятель Згромадження в Україні у співслужінні о. Івана Барабаша, декана Стрийського та о. Петра Цідила, ВС, магістра новіціату при Згромадженні Воплоченого Слова. На завершення богослужіння о. Йосафат від імені парафії привітав 4 сестер, які в суботу склали вічні монаші обіти і подарував кожній з них на пам’ятку книгу з творами св. Івана від Хреста «Сходження на гору Кармель» і «Темна ніч» та побажав витривалості у богопосвяченому житті.

Також, з нагоди дня молитви за життя в УГКЦ, в храмі освятили і виставили для вшанування образ Богородиці з Гвадалупе (Мексика). Цей образ належить до трьох визначних пам’яток, які вважаються нерукотворними, серед яких: туринська плащаниця, образ Обличчя Христа воскреслого з Манопелльо та образ Богородиці з Гвадалупе. Ця Богородиця вважається покровителькою тих, хто бореться за життя, проти знищення людського життя в лоні матері та як опікунка ненароджених дітей. На цьому образі вона зображена вагітною і взиває до охорони зачатих і ще ненароджених дітей.

Воплочення сталося, тому що Марія сказала «Нехай зі мною станеться по слову твоєму», сталося, тому що Марія дала свою згоду на волю Божу і «Слово стало тілом» (Ів. 1,14). Наше народження сталося тому, що наші тато і мама дозволили нам жити, вони стали співпрацівниками Бога в даруванні нам життя. Тому молимося за всіх тих жінок, які покликані бути матерями, щоби вони ніколи не ставали вбивцями своїх дітей.

Відзначення дня Благовіщення продовжувалось в Обласній Філармонії святковою Академією, яку підготували і провели Сестри Служебниці Господа і Діви Марії з Матара з нагоди 25-річчя заснування їхнього Згромадження. Пригадаємо, що згромадження Сестер належить до чернечої родини Воплоченого Слова і було засноване 25 років тому. Серед багатьох гостей, в Академії взяли участь Владика Софрон Мудрий, ЧСВВ, єпископ-емерит Івано-Франківський та мер міста Віктор Анушкевичус. 

Дякуємо Богові за гарну нагоду молитися і святкувати разом.

Прес-центр Згромадження Воплоченого Слова.