Блаженна мати Клара Фей, опікунка та вихователька убогих дітей
  • Нед, 06/05/2018 - 11:25

У суботу 5 травня 2018 р., в німецькому місті Аахен відбулася беатифікація Клари Фей, засновниці згромадження Сестер Вбогого Дитяти Ісуса. Урочистості очолив Префект Конгрегації у справах проголошення святих кардинал Анджело Амато.

Клара Фей народилася в Аахені в багатій і дуже релігійній сім’ї, яка приділяла велику увагу допомозі вбогим і потребуючим. Важливою подією в житті 11-річної дівчини став сон, в якому їй приснився бідний хлопчик. Клара подала йому милостиню, а він сказав їй, що в тому місті має багато бідних братів і сестер і попросив її опікуватися ними. На запитання про те, звідки він і хто він є, хлопчик показав пальцем в небо і сказав: «Я – вбоге Дитя Ісус». Великий вплив на світогляд Клари мала також її вчителька Луїза Гензель, німецька релігійна письменниця, яка навернулася з лютеранства до католицизму і закликала молодих дівчат допомагати бідним сім’ям, в яких були хворі.

Це були роки індустріалізації і в місті Аахен швидко збільшувалася кількість бідних. На зростання покликання молодої Клари вплинуло також те, що кожної суботи її мати збирала вдома людей, які обговорювали те, як можна допомогти бідним людям в їхньому місті. Молоді дівчата брали активну участь у цих обговорюваннях і одна з них запропонувала відкрити школу для бідних і марґіналізованих дітей. У 1837 році ця пропозиція була втілена в життя.

Вже в ранньому віці у Клари з’явилося бажання стати черницею, але, пам’ятаючи про свій сон, завдяки своєму досвідові допомоги бідним, обговоренням у батьківському домі та праці в школі, вона усвідомила, що її покликання полягає в тому, щоб заснувати нове згромадження. Таким чином 1842 року Клара заснувала Згромадження Бідного Дитяти Ісуса, місією якого було виховання дітей і молодих дівчат.

В 1876 році черниці нового згромадження змушені були покинути Німеччину оскільки Отто фон Бісмарк, перший канцлер Німецької імперії, бажав обмежити вплив католиків на суспільство і найефективнішим способом цього вважав заборону католикам працювати у сфері освіти.

Таким чином сестри згромадження Бідного Дитяти Ісуса опинилися в голландському місті Сімплевед, де заснували «Дім Лорето». Щойно 1891 року черниці змогли повернутися до Німеччини, але їхня засновниця через похилий вік залишилася в Голландії, де і відійшла до вічності. У 2012 році її мощі було перенесено до катедрального собору міста Аахен.