Блаженні мученики, яких бетифікує Папа Франциск у Колумбії
  • Суб, 09/09/2017 - 11:55

Під час Святої Меси у колумбійському місті Вільявісенсіо у п’ятницю, 8 вересня 2017 р., Папа Франциск проголосить блаженними двох колумбійських мучеників, які постраждали під час півстолітнього періоду насильства в цій країні: єпископа Хесуса Еміліо Харамільйо Монсальве та священика Педро Марію Раміреса Рамоса.

Варто зазначити, що від часів Папи Венедикта XVI, Єпископи Риму, за рідкісними випадками, не проводять беатифікацій, а лише канонізації, тобто, проголошення святих. Отож, сьогоднішня подія – це ще один символічний жест для вірних у Колумбії.

Пропонуємо вашій увазі короткі біографічні довідки нових бладенних.

Хесус Еміліо Харамілльо Монсальве, Єпископ Арауки

Хесус Еміліо Харамілльо Монсальве народився у колумбійському місті Санто-Домінго 16 лютого 1916 року. В 23-річному віці вступив до духовної семінарії Інституту апостольського життя Ярумаль. Після пресвітерських свячень, що відбулись 1 вересня 1940 року, о. Хесус Еміліо посвятився вихованню та навчанню: спершу на новіціяті свого Інституту, потім в одній із колегій Колумбії. 11 листопада 1970 року його номінували Апостольським вікарієм Арауки. Єпископські свячення відбулись 10 січня 1971 року, однак, з політичних причин інтронізація та повноправне прийняття управління дієцезією відбулося аж 21 вересня 1984 року.

Він зайняв позицію проти вороже налаштованої так званої Армії Національного Визволення, тож 2 жовтня 1989 року його арештували разом із трьома священиками, одним семінаристом та секретаркою. За кілька днів один із священиків знайшов єпископа Хесуса Еміліо Харамілльо Монсальвеса застріленим та без єпископських відзнак.

Дієцезальний етап канонізаційного процесу закінчився 29 червня 2006 року. А 7 липня 2017 року Папа Франциск затвердив декрет, у якому йдеться про те, що єпископ Хесус Еміліо Харанілльо Монсальве був вбитий з огляду на католицьку віру, дозволяючи тим самим на його беатифікацію.

Педро Марія Рамірес Рамос, дієцезальний священик

Педро Марія Рамірес Рамос народився у місті Уїла 23 жовтня 1899 року. В шістнадцять років вступив до духовної семінарії у Ґарсон, навчання в якій, однак, перервав у 1920 році. Через вісім років він знову вступив до семінарії в Ібаґе, а 1931 року був висвячений на священика та відразу призначений парохом.

З початком переслідувань в усій Колумбії, отець Педро переховувався у церкві при монастирі Сестер Пресвятої Євхаристії. Коли група озброєних бунтівників ввірвалась до храм, профануючи церкву та монастир сестер, священик не втік і добровільно віддався у руки зловмисників, які виволокли його на вулицю, де й убили.

У 2012 році дієцезія Ґарсон представила ватиканській Конгрегації у справах святих усю необхідну документацію, зібрану у «Positio» в справі о. Педро Марії Раміреса Рамоса. А 7 липня 2017 року Папа Франциск затвердив декрет, у якому йдеться про те, що священик був вбитий з ненависті до віри, відкриваючи шлях до його беатифікації.