Блаженніший Святослав Шевчук про пленарну зустріч CCEE
  • Суб, 29/09/2012 - 00:00

Як ми вже повідомляли, від 27 до 30 вересня 2012 р. в швейцарському місті Санкт-Ґаллені відбувається пленарна асамблея Ради Єпископських Конференцій Європи, яка об’єднує провідників європейських єпископатів та очільників автономних єпархій та дієцезій. УГКЦ на цій зустрічі представляє Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, з яким у другий день зібрання, 28 вересня, спілкувався кореспондент Радіо Ватикану Маріо Ґалґано. Ось що розповів Блаженніший Святослав: (слухати аудіо запис)

 

"В цих днях тут, у Швейцарії, в м.Сант-Галлен відбувається чергова пленарна зустріч Ради Голів єпископських конференцій Європи. Тут є присутні очільники помісних Католицьких Церков з цілої Європи: Західної, Південної, Східної, так само і з країн колишнього Радянського Союзу: з Білорусі, Росії, Казахстану. Очевидно, я тут представляю Українську Греко-Католицьку Церкву. Це є щорічний форум Глав Церков, який відбувається в різних місцях світу і, зокрема, Європи. Цього року ми вибрали Сант-Галлен через те що це місто, це єпископство святкує 1400 років з дня початку проголошення Христового Євангелія на цих землях Швейцарії ірландським монахом самітником місіонарем  св.Галлом.

Сьогодні ми прослухали цілий ряд аналітичних доповідей, які говорять про кризу, яка існує у сучасному європейському суспільстві. Кризу, які ми знаємо як кризу економічну, але насправді це є дуже глибока криза соціальна, духовна, а зокрема - це є криза людини. От ми сьогодні почули таку фразу від судді італійського конституційного суду "uomini e donne dell'a crize " - "чоловіки і жінки кризи", тобто періоду історичної кризи, яку переживає Європа.

 

Очевидно, що Україна є частиною Європи. Всі ті процеси, які заторкають європейське суспільство, відразу проектуються на суспільство українське, яке тільки намагається будувати демократію, шукаючи ті чи інші взірці для демократії. Ми бачимо, що сьогодні європейська демократія переживає свою кризу. Таким чином для нас є дуже важливо бути в постійному контакті спілкуванні з нашими європейськими братами у єпископстві для того щоби зрозуміти як найкраще можемо проголошувати Слово Христового Євангелія у сучасній європейській культурі. "

Розшифрування "Католицького Оглядача"
За матеріалами Радіо Ватикан