Блаженніший Святослав у Швейцарії говорив про виклики українського суспільства
  • Птн, 28/09/2012 - 00:00

У п’ятницю, 28 вересня, у місті Санкт-Галлен (Швейцарія), продовжила роботу Рада Єпископських Конференцій Європи (ССЕЕ) на черговому Пленарному засіданні.

 

Засідання розпочалося Божественною Літургією, яку очолив кардинал Анджело Баняско, Архиєпископ Генуї, Президент Єпископської Конференції Італії та Віце-президент ССЕЕ. З ним співслужили: кардинал Марк Уелле, Префект Конгрегації у справах єпископів, кардинал Джозе да Круз Полікарпо, Патріарх Лісабона, Блаженніший Святослав, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, та Владика Маркус Бюхель, Єпископ Санкт-Галлена, віце-президент Єпископської Конференції Швейцарії.

 

Пленарне засіданні відкрив кардинал Марк Уелле. Він наголосив на важливості співпраці між єпископськими конференціями у світлі постанов Другого Ватиканського Собору. Промовець ствердив, що сучасна економічна криза – це криза надії, довіри до сучасних суспільних інституцій. У європейської молоді гасне бажання жити і зростає зневіра в те, що за допомогою її зусиль світ може стати кращим.

 

«Ця зустріч єпископату Європи повинна допомогти нам глибоко заглянути в причини сучасної соціальної і духовної кризи. У Душпастирській конституції Другого Ватиканського Собору «Gaudium et Spes» Церква проголошує, що Христос є центром людської історії та в Ньому людина і сьогодні може знайти відповіді на всі свої запитання. Церква у своїй проповіді повинні допомогти віднайти сучасній людині все в особі Ісуса Христа», − наголосив промовець.

 

Відтак доповіді виголосили: професор Куно Шедлер, доцент підприємницької економіки при Університеті Санкт-Галлена, професор Марта Картабіа, доцент права та суддя Конституційного Суду Італії, і Архиєпископ Брюсселя та Президент Єпископської Конференції Бельгії Андре-Джозеф Леонард.

 

У відкритій дискусії єпископи поділилися своїм пастирським досвідом та представили суспільну ситуацію у своїх країнах. Блаженніший Святослав проаналізував виклики українського суспільства в контексті відродження радянських суспільних міфів та викривлення демократичних інститутів влади.

 

Кризу соціальних устроїв в Україні промовець розкрив на прикладі зневаги парламентаризму, що виявилася у прийнятті скандального мовного закону та перебігу теперішньої передвиборчої кампанії. Глава УГКЦ наголосив на небезпеці повернення реставрованих тоталітаризмів, спокусах обмеження громадянських прав і свобод громадян та викривленні поняття верховенства права під претекстом формування жорсткої й «ефективної» вертикалі влади.

 

Пленарне засідання Ради Єпископських Конференцій Європи продовжиться до неділі, 30 вересня 2012 року.

 

Департамент інформації УГКЦ