Блаженніший Святослав відвідав вірних у Йорктоні, Саскачеван
  • Птн, 28/09/2012 - 00:00

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук вразив вірних у канадійському місті Йорктон (провінція Саскачеван), нанісши їм 21-22 вересня пастирський візит. «Це просто здійснення наших мрій», – ділились враженням вірні після зустрічі з Патріярхом.

В рамках цього візиту Глава УГКЦ зустрівся з катехитами та молоддю, очолив богослужіння в храмі Пресвятої Богородиці та взяв участь у сніданку, що проходив на території католицької гімназії Пресвятого Серця.

Після суботнього сніданку Блаженніший Святослав відповів на кілька питань журналіста місцевого видання «Yorkton This Week».

Про те, чому було важливо відвідати Йорктон в рамках візиту до Канади:

Це місто є добре відомим в Україні через те, що тут була утворена перша спільнота українських редемптористів. Також мій великий попередник Андрей Шептицький відвідав це місто у 1910 році і саме тут отримав прохання призначити першого українського єпископа для Канади. Дуже символічно, що цього року ми відзначаємо соту річницю від прибуття першого українського єпископа Микити Будки до Канади. І саме тому я відвідую це по-історичному особливе місце для нашої Церкви, не лише в Канаді, але й у всьому світі.

Про силу української віри в Канаді в порівнянні до України:

Дуже важко порівнювати, але  вважаю, що ті парафії, які ми маємо тут, намагаються бути живими парафіями. А мій візит має на меті допомогти їм відновити християнську посвяту і стати місцями передавання нашої віри, нашої спадщини, нашої культури і усіх тих скарбів, які українці привезли з України до Канади.

Про те, чому важливо піднести статус УГКЦ до патріярхату:

Вперше це питання підняв мій великий попередник Патріярх Йосиф Сліпий. Майже 50 років тому Папа Іван ХХІІІ допоміг звільнити його з радянського ув’язнення, і він намагався зберегти свою Церкву не лише на території колишнього Радянського Союзу, але і за його межами, в так званому «вільному світі», щоб вберегти Її від асиміляції.

Структура патріярхату є особливою можливістю розбудови єдності Церкви. Я відважусь сказати, що сьогодні перед нами стоїть такий самий виклик: як об’єднати заново нашу Церкву і побудувати єдність спільноти, яка поширена по всьому світі. Сьогодні ми знаходимося набагато ближче до патріярхальної гідності, ніж за часів Патріярха Сліпого. Перш за все тому, що ми маємо Синод. Зараз мій титул звучить «Верховний Архиєпископ», однак я маю такі ж права, як і кожен східний католицький патріярх. Я би сказав, що найважливішим виміром патріярхальної гідності є синодальність Церкви.

Про те, чи проблеми в Україні можуть зашкодити підняттю Церкви до гідності патріярхату:

Ні. Наша Церква в Україні відіграє в суспільстві іншу роль, ніж Православна Церква. Православна Церква, відповідно до давньої ідеї гармонії між Церквою і державою, завжди намагається бути частиною державної системи. Але Католицька Церква завжди залишається частиною громадянського суспільства. Для нас дуже важливо бути активними в громадянському суспільстві, навчаючи наших громадян свободі. І я вважаю, що це найважливіше питання в сучасному розвитку демократії в Україні.

Про важливість сучасних технологій для Церкви:

Відповідно до вчення Католицької Церкви, сучасні технології є дуже допоміжними для євангелізації, оскільки з їх допомогою ми можемо промовляти до більшої кількості людей. Не лише до тих, хто присутній в Церкві, але й можемо досягти їх в їхніх домівках. Саме тому ми вважаємо засоби масової комунікації дуже важливим інструментом для нової євангелізації.

За матеріалами Yorkton This Week