Блаженніший Святослав візьме участь у святкуваннях з нагоди 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії
  • Срд, 19/06/2013 - 10:55

24 червня 2013 року в м. Дрогобичі відбудеться урочисте святкування двох знакових ювілейних дат - 1025-річчя Хрещення Русі-України та 20-ї річниці Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. З цієї нагоди в катедральному соборі Пресвятої Трійці об 11:30 розпочнеться Божественна Літургія, яку на запрошення владики Ярослава Приріза, Єпарха Самбірсько-Дрогобицького, відслужить Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, у співслужінні з Архиєпископом Томасом Едвардом Галліксоном, Апостольським нунцієм, та єпископами Української Греко-Католицької Церкви.
 
Увечері того ж дня у приміщенні Дрогобицького муздрамтеатру імені Юрія Дрогобича відбудеться святкова академія, приурочена до вищезгаданих подій  (початок о 18:00).
 
25 червня, о 10:00, у м. Дрогобичі Блаженніший Святослав відвідає єпархіальний «Карітас» (вул. Чорновола, 4), де освятить нові приміщення та помолиться молитву на оздоровлення над хворими.
 
О 12:00  Глава УГКЦ відслужить Панахиду та освятить музей «Тюрма на Стрийській», що знаходиться на подвір'ї Дрогобицького педуніверситету (вул. Стрийська, 3). На цьому місці у 1939-1941 рр. знаходилася тюрма НКВД, в якій було закатовано близько тисячі в'язнів. Серед тих, хто загинув у цій в'язниці, - блаженні Северіан Бараник та Яким Сеньківський, Дрогобицькі мученики.
 
О 17:00 Предстоятель УГКЦ у м. Трускавці поспілкується з учасниками Єпархіального з'їзду молоді та освятить Просвітницько-катехитичний центр імені о. Івана Валюха, що діятиме при місцевій парафії Святого Миколая Чудотворця.
 
Нагадаємо, що Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ була заснована грамотою Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, Глави УГКЦ, від 12 липня 1993 року за рішенням Синоду Єпископів УГКЦ від 16-31 травня 1992 року. Історично єпархія відновилася із древньої Самбірської єпархії, літописні згадки про яку датуються ХІІІ ст. Із ХV ст. вона називалася «Перемишльсько-Самбірська», а в ХVІІ ст. назва єпархії була «Перемишльсько-Самбірсько-Сяноцька».
 
Першим єпископом єпархії став владика Юліан (Вороновський), інтронізація якого відбулася в катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича 17 квітня 1994 року. У 2006 році єпископом-помічником єпархії призначено владику Ярослава Приріза, якого 24 грудня 2011 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, увів на престол Самбірсько-Дрогобицької єпархії.
 
Нині в єпархії діє духовна семінарія, в якій виховуються майбутні священнослужителі.  Щороку заклад закінчує 10-12 осіб, котрі згодом душпастирюють не лише на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а й поза її межами.
 
У Катехитичному інституті вірні навчаються катехитичного та дяківського служіння, а також вміння іконопису. Соціальним служінням займаються священики та працівники єпархіального «Карітасу». При благодійній організації надається духовна та психологічна підтримка дітям-інвалідам, родинам мігрантів, літнім людям. Під патронатом «Карітасу» працює реабілітаційний центр «Назарет» для осіб з алкогольною та наркотичною залежностями, а також спільнота «Наша хата», де мешкають безхатченки.
 
Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії
Джерело: http://www.ugcc.org.ua