Блаженніший Святослав з вдячністю згадав своїх викладачів та розповів цікаві епізоди зі свого студентського життя
  • Нед, 23/12/2012 - 15:59

З хлібом-сіллю та піснями зустріли студенти Бориславського медколеджу свого колегу по навчальній парті, теперішнього Главу УГКЦ – Блаженнішого Святослава Шевчука. 21 грудня Предстоятель УГКЦ у супроводі владики Ярослав Приріза, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, прибув до своєї alma mater.

 

"Ми часом соромимось казати "дякую"... Сьогодні я дуже голосно хочу це слово вимовити", – наголосив Глава УГКЦ, розпочинаючи свій візит до медколеджу. Востаннє Блаженніший Святослав, на той час – ректор Львівської духовної семінарії, – відвідав медколедж у 2006 році з нагоди 60-літнього ювілею закладу.

 

Щирими обіймами та теплими словами Предстоятеля УГКЦ привітав колишній директор медучилища Роман Пацюрко. Саме він, як очільник медзакладу, у 1985 році був головою приймальної комісії, коли стриянин Святослав Шевчук успішно склав вступні екзамени до Бориславського медучилища. У 1989 році Роман Пацюрко вручив тодішньому випускнику медучилища – Святославу Шевчуку – диплом з відзнакою.

 

Відтак Блаженнішого Святослава привітав Гнат Пітула, теперішній директор медколеджу, який запросив Главу УГКЦ до актового залу, де відбулось спілкування Блаженнішого з викладачами та студентами. У вступному слові Предстоятель УГКЦ теплими словами згадав своїх викладачів - "справжніх галицьких інтелігентів". "Ми, студенти, отримали тут справжнє виховання: як поважати іншу людину, як поважати хворого, як до себе дуже вимогливо ставитись, а до інших – з милосердям", – такими словами охарактеризував Блаженніший Святослав уроки життя, які отримав від педагогів Бориславського медучилища.

 

Для того, щоб краще проілюструвати своє студентське життя, Глава УГКЦ привіз з собою особливу пам'ятку – студентський фотоальбом. Відтак кожен присутній у залі мав нагоду побачити пам'ятні історичні моменти з життя колишнього студента Бориславського медучилища, а тепер Предстоятеля УГКЦ – Блаженнішого Святослава Шевчука.

 

"Школа, яку я закінчував (прим. – Бориславське медучилище) – це була школа без корупції", – зазначив Глава УГКЦ, додавши, що він поступив до медучилища "без жодної копійки". Упродовж навчання ніхто не вимагав хабарів, викладачі ж цінували в студентах любов до невтомної праці. "Дякую сьогодні своїм викладачам: тим, які живі, і тим, які відійшли у вічність", – у підсумку сказав Блаженніший Святослав. За його словами, завдяки своїм педагогам він Божою благодаттю є тепер тим, ким є.

 

На зустрічі з Блаженнішим Святославом була присутня також його класний керівник – Чеслава Рижова, в якої впродовж 2 років навчання в медучилищі проживав тодішній студент Святослав Шевчук. У той час він почав спілкуватись з духовенством підпільної УГКЦ. У вільні від навчання хвилини студент Святослав переписував конспекти, які давали йому підпільні священики. Предстоятель УГКЦ подякував своєму класному керівникові за те, що вона, очевидно, здогадуючись про його зв'язки з підпільним духовенством, ніколи не зробила йому зауваження на цю тему.

 

Колишній випускник медколеджу поділився зі студентами спогадами про свій єдиний досвід написання шпаргалок. Два тижні студент Святослав Шевчук писав "шпаргалки", готуючись до контрольної роботи з фармакології. Прийшовши на іспит та отримавши завдання, він зрозумів, що усі шпаргалки забув удома. Однак сам факт, що він готувався до екзамену: читав, аналізував, виписував – допоміг написати йому цю контрольну на відмінну оцінку.

 

Єдина підсумкова четвірка, яка час від часу супроводжували відмінника Святослава Шевчука під час навчання у медучилищі, була з фізкультури. Блаженніший подякував своєму вимогливому викладачеві, який теж був присутній у залі, за те, що прищепив йому любов до бігу. "Скажу вам чесно: я бігаю по сьогоднішній день", – під оплески присутніх додав Глава УГКЦ.

 

Завершився візит Блаженнішого Святослава до Бориславського медучилища екскурсією бібліотекою та навчальними аудиторіями закладу, яку провів директор Гнат Пітула.

 

Нагадаємо, що 21-22 грудня відбувся візит Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ, до Борислава в рамках 625-літнього ювілею міста.

 

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії