Блаженніший Святослав запропонував, щоб наступний Папський Синод застановився над природою і місією Христової Церкви
  • Пон, 17/06/2013 - 09:53

13 та 14 червня у Ватикані Блаженніший Святослав узяв участь у четвертій зустрічі ХІІІ Звичайної ради Генерального секретаріату Синоду Єпископів. Завданням цієї чергової зустрічі було обрати три можливі теми для наступної XIV Генеральної звичайної асамблеї Синоду Єпископів Католицької Церкви, яка відбудеться в жовтні 2015 року. Контекстом для неї буде відзначення 50-ліття завершення діянь ІІ Ватиканського Собору.

 

Центральною подією цієї зустрічі стала аудієнція Святішого Отця Франциска, Папи Римського. Архиєпископ Микола Етерович, Генеральний секретар Папського Синоду Єпископів, представив Святішому Отцю пропозиції, які надали Глави 13 Східних Католицьких Церков свого права, президенти 114 Єпископських конференцій, очільники 26 дикастерій Римської курії, як також президента Ради генеральних настоятелів монаших чинів і згромаджень. Як можливі теми для наступного Папського Синоду були запропоновані аргументи, що стосуються сім'ї, екології людини, антропології в секуляризованому світі та синодальності Церкви.

 

У своєму слові до Святішого Отця Блаженніший Святослав запропонував звернути увагу на одну із найважливіших тем ІІ Ватиканського Собору – його роздуми над природою і місією Христової Церкви, плодом якої є магістральна Конституція Собору про Церкву «Lumen gentium» (Світло народів). Глава УГКЦ зазначив, що саме оновлене бачення Церкви як Божого люду та універсального таїнства спасіння стало основою для розуміння природи і місії Східних Католицьких Церков.

 

Блаженніший Святослав підкреслив, що свіжий погляд на цю тематику через 50 років матиме важливе значення для того, щоб сьогодні осмислити зв'язок між східною та західною еклезіологіями, розуміння примату Римського понтифіка та єпископської колегіальності, природу локальних та помісних Церков стосовно вселенського характеру Католицької Церкви.

 

«Це матиме також важливий екуменічний вимір,зважаючи на те, що темою, над якою працює змішана православно-католицька богословська комісія, є саме відношення між служінням Наступника апостола Петра та синодальністю Церкви», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

 

На завершення зустрічі Папа Франциск заохотив членів Ради активно братися до праці, оскільки служіння Наступника апостола Петра має перебувати у постійній єдності із синодальним характером церковного буття, виявом якого і є робота Синоду Єпископів Католицької Церкви та його органів.

 

Департамент інформації УГКЦ