Блаженніший Любомир подякував військовим капеланам за служіння
  • Втр, 23/12/2014 - 16:40

Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир (Гузар) під час VIII З’їзду військових капеланів УГКЦ у Києві подякував капеланам за служіння.

Духовний лідер українців розповів, що сам він ніколи не служив у війську і ніколи не був капеланом. «Але все-таки хочу поділитися з вами досвідом. Упродовж свого життя мав нагоду зустрічати капеланів українського війська, починаючи від визвольних змагань, від Першої світової війни. Я знав отця Івана Лебедовича, який оповідав мені про своє служіння разом з іншими під час визвольних змагань у рядах українських Січових стрільців, пізніше – Української Галицької Армії. Згадував, як він ще просив благословення митрополита Андрея Шептицького на служіння капелана. Це була Перша світова війна. Сто років тому. Але вже тоді були наші капелани в рядах українських військ. Пізніше також мав нагоду знати капеланів Другої світової війни, які служили українським воякам…» - розповів Архиєпископ-емерит.

«Мені приємно сьогодні бути тут із вами, - звернувся він до капеланів, - бо ви продовжуєте прекрасну традицію. Ви стоїте на раменах своїх предків, продовжуєте йти вгору».

«Нехай милостивий Господь благословить сьогоднішнє покоління капеланів у служінні нашим воїнам. Воїни потребують капеланів, потребують духовної підтримки. Спасибі вам, що ви готові робити це для них», - сказав Блаженніший Любомир.