Блаженніший Мирослав Іван Любачівський і Радіо Ватикан (до 100-річчя з дня народження)
  • Суб, 28/06/2014 - 10:10

24 червня 2014 року минуло 100 років від дня народження Блаженнішого Верховного Архиєпископа, кардинала Мирослава Івана Любачівського, Глави УГКЦ від 1984 до 2000 року.

Урочисте відзначення ювілею розпочались 24 червня у Львові Архиєрейською Божественною Літургією та панахидою в соборі святого Юра, яку очолив Архиєпископ і Митрополит Львівський Ігор Возьняк, ЧНІ, і продовжились в Українському Католицькому Університеті урочистою академією «Пастир у добу великих сподівань», присвяченою постаті Блаженнішого Мирослава Івана.

28 червня урочисті відзначення та святкова академія будуть проведені також і у Римі, в Інституті святого Климента Папи. 29 червня Архиєрейську Божественну Літургію в соборі святої очолить Владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

Світлу постать в історії української греко-католицької Церкви з молитвами та вдячністю згадує також і український відділ Радіо Ватикану, адже Блаженніший кардинал Любачівський довгими десятками років був діяльним співробітником української секції. Ще перед тим, як стати Верховним Архиєпископом і кардиналом, від час студій у Римі він часто відправляв богослуження та проповідував у каплиці Радіо Ватикану. Довгими роками його голос відкривав щоденні українські передачі й позивних, які, без сумніву, залишились у пам’яті теперішнього старшого покоління слухачів Ватиканського Радіо.

Коли 1980 року, за пропозицією українських Владик, Папа Іван Павло ІІ призначив Мирослава Івана Любачівського, що був тоді Філядельфійським архиєпископом-митрополитом для українців-католиків у США, коад’ютором Блаженнішого Верховного Архиєпископа, кардинала Йосифа Сліпого, і він переселився на проживання до Риму, то знову охоче й з радістю наново розпочав співробітництво з українським відділом Ватиканського Радіо, яке тривало й тоді, коли 1984 року, з відходом до вічності Блаженнішого Йосифа Сліпого, він став Главою української греко-католицької Церкви.

У липні 1988 року, вже як кардинал, Блаженніший Мирослав Іван Любачівський очолював у Римі урочисті святкування з нагоди 1000-річчя хрищення Русі-України. І саме з цих святкувань, а точніше з Молебня до Пресвятої Богородиці, який 9 липня 1988 року, в присутності Папи Івана Павла ІІ та ієрархії УГКЦ відправлявся в соборі святої Софії, цей звукозапис, який пригадує нам голос Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського: RealAudioMP3

14 грудня 2000 року кардинал Любачівський відійшов у Львові по вічну нагороду до Господа. Під час похорону архиєпископ Мирослав Марусин, тодішній Секретар Конгрегації для Східних Церков, який разом з кардиналом Сільвестріні представляв Апостольську Столицю, сказав слова, якими ми закінчуємо наш короткий спогад про святої пам’яті Блаженнішого кардинала Мирослава Івана Любачівського: «Як той орел, піднісся він високо-високо у своїх молитвах і в своїх терпіннях, а відтак, поблагословивши все своє стадо, свою Церкву, всю Україну, відлетів ген далеко... До свого любого українського народу він казав: «Для тебе я жив, за тебе молився і за тебе страждав у моїх терпіннях і недугах. І знаю добре, що ти мене також любив». Тепер маємо його в небі, як мужнього заступника. І кажемо зі святим Августином до Господа Бога: «Ми дякуємо Тобі, Господи Боже, що Ти нам його дав!»

Фото з архіву українського відділу Радіо Ватикану: Блаженніший Мирослав Іван Любачівський з українською редакцією Ватиканського Радіо біля собору святої Софії у Римі 9 липня 1988 року