Блаженніший Святослав бере участь у щорічній Генеральній асамблеї Ради Єпископських Конференцій Європи
  • Птн, 04/10/2013 - 13:36

У Братиславі (Словаччина) проходить щорічна Генеральна асамблея Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE). Від України в ній бере участь Глава та Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук, Архиєпископ Львівський Мечислав Мокшицький (РКЦ) та Єпарх Мукачівський Мілан Шашік.

Протягом чотирьох днів (3-6 жовтня) Голови католицьких єпископатів Європи, члени ССEE, дискутуватимуть на тему «Бог і держава. Європа поміж світськістю та секуляризмом». У Братиславі єпископи говоритимуть про те, наскільки релігія і Бог є відображені, визнані і активно присутні в Конституції, правовій системі та суспільстві європейських країн. Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви зазначив, що для християн України ця тема є дуже важлива в переддень саміту Україна-ЄС, який відбудеться у Вільнюсі. За словами Блаженнішого Святослава, проведення подібного форуму показує, з одного боку, що «у Європі є здорове християнство і тому її не треба боятися». Предстоятель УГКЦ зазначив, що «неможливо зупинити наступ секуляризму, який змінює ставлення людини до людини і людини до Бога. Тому, якщо християни-католики разом над цими питаннями замислюватимуться, то зможуть преобразити не тільки обличчя об’єднаної Європи, а й закласти фундамент для нового суспільства, яке формується». Окрім того, вони зможуть «допомогти сучасній Європі відкрити її спільне коріння».

У вітальному слові на відкритті Генеральної асамблеї Голова ССЕЕ кардинал Пітер Ердьо наголосив, що «ми живемо певною мірою в парадоксальній реальності. З одного боку, в Європі до сьогодні присутні культура та віра, які глибоко закорінені в древній християнській традиції. А з іншого - ми стаємо свідками того, як дедалі більше відкидається християнська спадщина і внаслідок цього йде пошук інших «форм єдності». Голова ССЕЕ  підкреслив, що «здоровий» поділ між Церквою та Державою є необхідним, однак він не означає повного викорінення релігійного аспекту з життя суспільства, але вимагає визнання свободи як окремих осіб, так і суспільства на загал”.

Цьогорічну конференцію вирішили провести в Словаччині з нагоди 1150-ї річниці «принесення» християнства св. Кирилом та Методієм на словацькі землі. Голова Конференції Єпископів Словаччини Станіслав Зволенський назвав братів-просвітителів слов’ян стовпами словацької Церкви та підкреслив, що «наша приналежність до Католицької Церкви і наша віра базуються на мужньому служінні цих двох представників Церкви».

Протягом 3-6 жовтня Блаженніший Святослав Шевчук разом з іншими Головами Єпископських Конференцій Європи матиме зустрічі з Президентом Республіки Іваном Гаспаровичем, Прем’єр-міністром Робертом Фітцо та іншими представниками світського й церковного керівництва держави.  Окрім того, в суботу в церкві Святого Івана де Мата Глава і Отець УГКЦ очолить Божественну Літургію у візантійському обряді.

 

Повідомив Любомир Ференс

Джерело: http://news.ugcc.org.ua