Блаженніший Святослав: Богородиця сьогодні каже кожному українцеві: не бійся, Бог милосердний, але і ти будь милосердний зі своїм братом і сестрою
  • Нед, 04/09/2016 - 18:40

Не можна дар Боже милосердя і прощення затримати лише для себе, у своєму особистому егоїзмі, бо тоді ми прямо вбиваємо в своєму серці і стаємо нездатними втримати те Боже помилування, яке Господь виливає на кожного з нас. У своєму серці ви і я добре знаємо, що Бог набагато більше простив мені, а я набагато більше завинив перед Богом, ніж будь-яка людина може завинити переді мною.

Про це Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав говорив під час проповіді до вірних у Соборі Святого Юра у Львові, де в ці дні перебуває чудотворна ікона «Милосердя двері».

Сьогоднішнє Євангеліє розповідає нам притчу про Царство небесне. Про те, як господар, цар зводить рахунки зі своїми слугами. Притча розповідає, що один зі слуг був винен панові десять тисяч талантів. У ті євангельські часи це було 270 тон золота. Слуга попросив свого господаря відтермінувати борг, відповідно відтермінування кари для нього і його родини, бо десяти поколінь б не вистачило, аби повернути цю суму. «Але що робить той цар? Він милосердиться, і не тільки відтерміновує повернення боргу, а прощає його. Бо, мабуть, для цього господаря було не так важливе його власне золото, яке він втрачає внаслідок такого дивного милосердя, а цінніше за всі скарби на світі була людина, її гідність і свобода», – розповів проповідник.

«Очевидно, – продовжив Архиєрей, – у такий спосіб описуючи милосердного царя, Боже слово говорить нам про милосердя Боже. Мабуть, кожна людина цікавиться, а на скільки Бог є милосердний, на скільки велике Його милосердя, як багато Він може мені простити. І сьогодні Господь Бог каже нам, що Його любов, милосердя перевершує усяку нашу уяву. Сила Божого милосердя перевершує здатність людини грішити. А здатність Бога любити людину перевершує її особисту здатність любити саму себе, своїх найрідніших. Бо любов і Боже милосердя сильніше за людський гріх. Господь Бог сьогодні нам каже, що Він хоче вилити своє милосердя на кожного з нас. Немає такої провини, якої б Господь Бог не міг нам простити».

Але якою дивною і різко контрастуючою є поведінка того слуги, який не прощає своєму боржникові невеличкий борг і кидає його у темницю. «Боже милосердя, яке Господь виливає на нас, для віруючої людини, яка приймає це милосердя, стає завданням, обов'язковим для кожного віруючого християнина. Бо остаточно слабка і марна наша віра, якщо вона не впливає, не змінює наші стосунки до Бога і до іншої людини. Це Боже милосердя, яке стає завданням для віруючої людини, є надзвичайно важливим Божим словом у Році Божого милосердя, яке урочисто проголосив Святійший Отець з огляду на потреби людства», – відзначив Предстоятель.

Глава Церкви звернув увагу вірних, що в Соборі святого Юра є відкриті двері Божого милосердя, тому що «Небесний Господар і Цар готовий кожному з нас непросто відтермінувати суд за наші гріхи, а їх простити, Господь Бог запрошує це милосердя прийняти і з ближнім поділитися».

«Як особливий знак Божого милосердя і благодаті, – вважає Блаженніший Святослав, – для нас є постать Пречистої Діви Марії, яка прибула до нас у своїй чудотворній іконі, яка так і називається Милосердя двері. Саме цією іконою Папа Франциск відкрив Рік Божого милосердя у Вселенській Церкві. І можливо сьогодні Її материнські очі, теплі, сповнені любові кажуть кожному українцеві: не бійся, Бог милосердний, але ти будь милосердний зі своїм братом, зі своєю сестрою».