Блаженніший Святослав: бути з народом, говорити правду і звіщати надію
  • Чтв, 14/07/2022 - 16:41

В контексті наближення до завершення Синоду Єпископів, Глава Української Греко-Католицької Церкви поділився своїми думками про завдання Церкви в умовах війни. «Церква є разом з тими, які страждають, – наголосив він, – бо ми, як християни, маємо обов’язок, веління нашого сумління, бути там, де є найважче».

«Ми наближаємося до завершення справді історичного Синоду наших владик, Синоду, який ми очікували три роки, бо два роки ми не могли фізично зустрічатися через пандемію, але ніхто собі не міг навіть уявити, що ця наступна зустріч буде Синодом, що вперше відбувається під час війни, особливо, коли мова йде про новітню історію нашої Церкви», – наголосив в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Синод Єпископів УГКЦ відбувається у Перемишлі в Польщі. Він розпочався 7 липня, а завершиться у п’ятницю, 15 липня 2022 року.

Блаженніший Святослав підкреслив, що учасники Синоду мали змогу відчути, що «навіть в тих драматичних обставинах можна побачити і зрозуміти, що Господь Бог особливо торкнувся України, і Україна перетворилася на епіцентр глобальних змін» в різних сферах життя, включаючи виклики і зміни, що постануть також і перед Церквою.

«Ми цей Синод проводимо не лише в контексті війни, – наголосив Глава УГКЦ, – але й також в контексті очікування, очікування приїзду до України Святішого Отця Папи Франциска. І ми вдячні йому за те бажання до нас приїхати, бо його візит, знову ж таки, буде знаком особливого дотику до ран України».

Блаженніший Святослав зазначив, що серед цих обставин і знаків часу УГКЦ хоче бути Церквою яка не лише перебуває зі своїм народом, але й є його невід’ємною частиною. «Церква – разом з тими, які страждають, – наголосив він, – бо ми як християни, маємо обов’язок, веління нашого сумління, бути там, де є найважче, там, де Христос страждає в тілі страждаючої людини».

Верховний Архиєпископ Києво-Галицький вказав на важливу роль УГКЦ в організації світової мережі підтримки біженців з України. «Ми є Церквою, – додав він, – яка говорить правду, яка в імені народу, який стікає кров’ю, промовляє до могутніх світу цього, говорить правду, яка часом звучить гостро, але це правда, яка визволяє. Ми кажемо, що в Україні не конфлікт, а війна, яка є злочином: є злочинець і його жертва. І кожен з них має конкретне ім’я».

УГКЦ, за словами її Глави, є також Церквою, яка голосить надію, яка випливає тільки з християнської віри. «Через те, що ми вдивляємося в Боже обличчя, – наголосив він, – можемо радіти навіть крізь сльози і нести надію й потіху нашому народові».