Блаженніший Святослав до молоді Самбірсько-Дрогобицької єпархії: "Сьогодні Церква дає вам точку опори - це є віра в Бога"
  • Срд, 26/06/2013 - 10:56

25 червня, увечері, до м. Трускавця завітав Блаженніший Святослав, Предстоятель УГКЦ, який у супроводі високопреосвященного Томаса Ґалліксона, Апостольського нунція, та владики Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, зустрівся з учасниками Єпархіального молодіжного з'їзду та освятив Духовно-просвітницький молодіжний центр ім. о. Івана Валюха.

З хлібом-сіллю та вигуками: "Україна любить папу!", "Наш Патріарх!" - зустріла молодь та духовенство Главу УГКЦ і високих церковних достойників. Відтак перед входом до храму св. Миколая Чудотворця відбувся чин освячення приміщення Духовно-просвітницького молодіжного центру ім. о. Івана Валюха.

"В особливий спосіб я хочу сьогодні привітати учасників молодіжного з'їзду, які приїхали з різних парохій Самбірсько-Дрогобицької єпархії, щоб святкувати 20-ліття своєї єпархії", - розпочав своє привітальне слово Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав зазначив, що молодість - це нелегкий період життя людини. Це час, коли людина, немов лелеченя, що скріпилось на силах, готується вилетіти з батьківського дому. Покидаючи рідну домівку, перед молодою людиною постає питання: що з собою взяти в дорогу? Що тут на рідній землі, у рідній домівці є найважливішим, без чого не можна вирушати в дорогу, щось таке, що може бути скарбом, який дасть нам можливість не загубитися, але лишитися собою на дорогах цього земного життя.

"Скажу вам, що Господь Бог дозволив мені свого часу побачити, куди "лелеки" летять з України у різних місцях поселеннях: від Південної Америки до Північної. Хочу сказати, що найважливішим скарбом, який несли з собою "лелеки" з України - те, що їм потім дало можливість вернутися додому, була християнська віра їхніх батьків", - наголосив Предстоятель УГКЦ. Проповідник назвав віру найбільшим скарбом, який Бог дав людині. Більше того, цей скарб людина отримує і розвиває у Церкві.

На думку Блаженнішого Святослава, найбільшою проблемою сучасної молодої людини є самотність. Ми збираємось у різні товариства, маємо велику кількість друзів, але, коли приходить біда і потреба, ми є самі. Почуття самотності має вбивчу, руйнівну силу. "Віруюча людина ніколи не є самотньою, бо знає і пам'ятає досвідом свого серця, що Бог про неї піклується", - ще раз підкреслив Блаженніший силу віри в Бога.

Наприкінці проповіді Глава і Отець УГКЦ звернувся до батьків, пригадуючи їм, що діти переймають їх цінності та ідеали: "Те, що є важливим для тата і мами, те, що для них є святим, стає святим так само і для їхніх дітей". Відтак Предстоятель УГКЦ звернувся до батьків з проханням: "Тому прошу вас: передайте скарб віри новим поколінням, не закопайте його, не погубіть його!"

Після завершення богослужіння слова подяки на адресу Блаженнішого від імені молоді єпархії промовив о. Олег Кекош, Голова Єпархіальної комісії у справах молоді. Священик подякував Главі УГКЦ за повчальне слово та свідчення. Рівно ж Голова Єпархіальної комісії у справах молоді привітав від імені молоді владику Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, з 50-літнім ювілеєм життя та 25-літтям священства.

Від імені трускавецької громади Главу УГКЦ привітав мер міста Руслан Козир, який наголосив, що приїзд Блаженнішого Святослава до Трускавця є важливою і незабутньою подією для життя міста.

Від імені парафіяльної громади та духовенства Трускавця щирі вітання Блаженнішому Святославу склав о. Петро Івасівка (декан Трускавецький), дякуючи Главі УГКЦ за те, що він знайшов можливість і час відвідати трускавецьку громаду й освятити Духовно-просвітницький молодіжний центр ім. о. Івана Валюха.

"Саме молодь найкраще знає, відчуває, коли до неї приїжджає дорогий батько. Таке відчуття є сьогодні!" - наголосив владика Ярослав, дякуючи Блаженнішому Святославу за участь у святкуваннях в Дрогобичі та Трускавці з нагоди Року віри, 1025-ліття Хрещення Руси-України та 20-ліття заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії. "Ваше Блаженство, сьогодні Трускавець відчуває, що український народ - не сирота. Ми маємо батька! Ми маємо дорогого нашого Патріарха, який молиться за нас!" - передав архиєрей радісні відчуття учасників святкувань.

Зробивши пам'ятну світлину з Патріархом, Апостольським нунцієм та своїм Єпархом молодь вирушила на центральну площу Трускавця, де святковим концертом завершився Єпархіальний з'їзд молоді.

о. Олег Чупа,Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

АУДІОЗАПИСИ

Слово Блаженнішого Святослава до молоді

Подячне слово владики Ярослава (Приріза)

Джерело: www.sde.org.ua