Блаженніший Святослав до молоді: зростайте з дня на день у своїй вірі
  • Втр, 31/07/2018 - 14:35

29 липня в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ відбувся всеукраїнський з’їзд одного із найчисельніших молодіжних рухів нашої Церкви – ”Українська молодь – Христові”. Святкування проходило під гаслом ”Будь завжди вірний Христові! ” з нагоди 85-річчя від першого зібрання молоді УМХ, яке відбулося у Львові з благословення митрополита Андрея (Шептицького). До учасників з’їзду приєдналися семінаристи із усіх українських семінарій, що прибули до Києва на прощу з нагоди святкування 1030-тої річниці Хрещення Русі-України.

 

“З нагоди ювілею львівський осередок УМХ, об’єднавшись із Івано-Франківським і Тернопільським, вирішили розпочати створення всеукраїнської структурованої організації і звернулися з цією ідеєю до Блаженнішого Святослава. Так було заплановано проведення сьогоднішнього з’їзду.” – зазначила голова оргкомітету з’їзду, голова львівського осередку УМХ Христина Кутнів. “Унікальність сьогоднішнього заходу в тому, що він відбувається в день народження Митрополита Шептицького одразу після дня вшанування пам’яті святого Володимира і річниці хрещення Русі – добра нагода для присяги на вірність Христові..” – додала Христина.

Учасниками ювілейного 85-го з’їзду руху “Українська молодь Христові” стали близько 150 осіб – представники спільнот та їх духівники. На святкування до Києва прибула молодь із різних куточків України: Львів, Тернопіль, Луцьк, Полтава, Стрий, Самбір, Новий Розділ, Бучач, Броди та чисельні обласні осередки, зокрема Івано-Франківський, Львівський та інші.

Програма включала в себе складання присяги вірності Христові, презентацію всеукраїнської стратегії розвитку УМХівського руху та його гімну, зустріч молоді з Блаженнішим Святославом, пізнавельний квест та святковий концерт.

Святкування розпочалося Архиєрейскою Літургією, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.  На Літургії були присутні духівники спільнот, що прибули разом із молоддю, отці-ректори духовних семінарій та Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки.

У своїй проповіді Глава УГКЦ наголосив на важливості віри у житті молодої людини:

“Сьогоднішнє Євангеліє дає нам побачити дві руки: Петра, який потопає і волає про порятунок, і спасаючу життєдайну десницю, що виймає і ставить його поруч. Петро отримав досвід спасіння, можливо в найбільш критичний момент свого життя – момент маловірства. Зростайте з дня на день у своїй вірі. – закликав Глава Церкви.

Опісля Літургії відбулась зустріч молоді із Блаженнішим Святославом та конгрес учасників руху, де було представлено напрацювання щодо створення всеукраїнської організації УМХ. У своєму слові Предстоятель УГКЦ подякував молоді за відданість Христові:

”Хочу вам подякувати за те, що віддаєте своє життя Богові. Наші обіцянки не можуть опиратись лише на слово людини – тоді гріш їм ціна. В християнському сенсі, коли ми щось обіцяємо Богові – Він щось обіцяє нам. Тоді сам Бог стає гарантом дотримання обіцянки. Ми не знаємо, що чекає нас у майбутньому, які випробування. Але ми точно знаємо, що сьогодні сталося щось найбільш певного – привідкриття майбутнього. Будьте певні, що Бог не забере від вас своєї руки.”

Для активних УМХівців організатори приготували цікаву гру у вигляді квесту по пам’ятних місцях Києва. Останнім пунктом змагання стала  Володимирська гірка, де біля пам’ятника князю Володимиру Великому о 18:00 розпочався молебень із нагоди 1030-го ювілею Хрещення Русі-України.

Ввечері всі знову зібралися у Патріаршому соборі Воскресіння Христового для того аби нагородити переможців змагання, урочисто розрізати святковий торт та послухати живої музики у виконанні УМХівських гуртів, семінарійного гурту МетаНоя і о. Руслана Греха. Завершилося святкування спільною подячною молитвою.

“Хочу побажати вам не забувати про три важливі речі. Перша – будьте завжди радісні. Це важлива риса правдивого християнина. Друга – пам’ятайте, що перепони завжди будуть на вашому шляху, бо в житті просто не буває. Але ці перепони для того, щоб відчути потім справжню радість. І третя – так є, що ми докладаємо завжди більше взусиль для тих кого любимо. Сьогодні ми досвідчили велику Батьківську Любов – Любов нашого Бога. Не дрімайте! Будьте його живими свідками.” – сказав у завершальному слові до учасників з’їзду духівник спільноти УМХ у м.Тернопіль  о. Олег Харишин.

Ірина ВЛАДИМІР

Фото: Валентина ЄВТУШОК