Блаженніший Святослав: «До посту потрібно підходити з точки зору терапевтичної дороги, бо піст — це є час духовного одужання»
  • Пон, 25/03/2019 - 17:14

У чому полягає філософія посту? І від чого варто відмовитися сучасній людині? Про це розповів Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в ефірі «Суспільного радіо».

«До посту потрібно підходити з точки зору терапевтичної дороги, бо піст це є час духовного одужання. Це час, коли ми можемо залікувати свої духовні рани і стати здоровішими в духовному, моральному житті. Коли ми хочемо вилікуватися від якоїсь хвороби, то ми йдемо до лікаря. І перше запитання, яке він нам ставить: “На що скаржитеся?” — закликає до роздумів духовний лідер греко-католиків. — Отож, для того, щоб правильно побудувати духовну програму Великого посту, то зробіть для себе такий аналіз: які гріхи, вади, духовні немочі найбільше мені дошкуляють? Тоді будемо знати чого під час посту маємо уникати».

 

Глава УГКЦ вважає, що коли ми стаємо залежними від певний речей, то варто від них відмовитися. І згодом додав: «Тож кожен повинен разом зі своїм духівником укласти собі свою особисту програму Великого посту. Надзвичайно важливо є відмовитися від гріха. Святий Іван Золотоустий говорив, що яка користі від того, що хтось не їсть м’яса, але заїдає свого ближнього?! Тому давайте період Великого посту використаємо для того, щоб звільнитися від гріха, а також бути вільними для добра, вільними для Бога».