Блаженніший Святослав: «Гріх паралізує людину і не дає їй бути собою»
  • Пон, 25/03/2019 - 09:31

Гріх не дає нам можливості повноцінно діяти. Тому то так важливо нам прийняти Боже милосердя. Над цим просить замислитися Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у другу неділю Великого посту в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

У другу неділю Великого посту, за словами Предстоятеля, Боже Слово нам розповідає про Ісуса Христа, який приходить до людини і проголошує слово Євангелія у приватному помешканні… У Євангелії підкреслюється відчайдушний вчинок кількох людей, які починають розбирати дах і спускають до Вчителя розслабленого чоловіка…

Проповідник зауважив, що в сучасному світі люди деколи втрачають відчуття і розуміння гріха. «Часто думаємо, що гріх – це щось на подобі психологічного неспокою. І ми шукаємо різні шляхи, щоб себе заспокоїти. Людина часто шукає когось, хто б знечулив її сумління, поміг їй просто не бачити того зла, того гріха, яке вона має в собі», – вважає архиєрей.

Навть більше, продовжив Блаженніший Святослав, сучасна людина думає, що причиною такого негативізму, такого неспокою є ті чи ті Божі заповіді і тому намагається їх недобачати і перекреслювати. Робить це, щоб начебто звільнитися від усього того, що може їй створювати душевний чи психологічний дискомфорт.

Духовний лідер підкреслив важливість прощення в духовному житті людини. Слово прощення перетворюється на чудо оздоровлення. «Простити – означає усунути все те, що робить людину розбитою, зламаною, надщербленою. Простити означає усунути гріх», – вважає Предстоятель.

Сьогоднішня подія, наголошує проповідник, говорить нам правду. «Бо гріх – це параліч, внутрішнє розбиття людини. Цей розслаблений має всі члени свого тіла здоровими, але він є немічний, бо бракує тої внутрішньої сили, яка б усю його істоту зв’язала в один-єдиний повноцінний організм. Ось що робить з нами гріх. Він нас паралізує. Він не дає нам можливості повноцінно діяти. Тому так важливо нам прийняти Боже милосердя», – наголошує духовний лідер.

«Коли Бог мені дарує прощення, Він мене зцілює. Його прощення означає: «Встань і ходи». Боже прощення надає мені повноцінність. У сьогоднішньому Божому Слові ми бачимо, що Боже прощення означає нове сотворення людини. Своїм прощенням, своєю милосердною силою Христос повертає нас до життя нового сотворіння у Христі», – просить замислитися Глава УГКЦ.

«Відкриті небеса, благодать зцілення і відновлення, воскресіння моєї душі сьогодні є найпотужнішим закликом Церкви в час Великого посту. Бо момент покаяння, покути, період Великого посту є часом зцілення від паралічу, – часом, коли я можу отримати Боже милосердя. Це час, коли я можу почути над своєю головою у сповіді слова: «Сину, доню, прощаються тобі твої гріхи. Встань, візьми своє ложе і йди», – сказав Блаженніший Святослав.

Але Євангеліє також каже, додав Предстоятель, що розслаблений грішник не може лише власними силами прийти до Христа. Він потребує спільноти віруючих людей, які б силою своєї віри принесли його до оздоровляючої десниці Спасителя. Ми сьогодні з вами є у храмі, тому що хтось колись силою своєї віри приніс на своїх руках, у своєму серці нас до Бога.